Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Рисуват Кристо на фасадата на Софийската математическа гимназия

Дело на графити артиста Насимо (снимки)

Насимо е автор на някои от най-разпознаваемите графити в градското пространство, от днес ще се свързва и с фигурата на Кристо. Снимка: Площад Славейков - Рисуват Кристо на фасадата на Софийската математическа гимназия

Насимо е автор на някои от най-разпознаваемите графити в градското пространство, от днес ще се свързва и с фигурата на Кристо. Снимка: Площад Славейков

Графити портрет на Христо Явашев – Кристо се появи на фасадата на Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“ (СМГ). Стенописът, който в момента е в процес на създаване, е на популярния артист Насимо, поредна инициатива на Столична община в памет на родения в България Кристо. Голяма част от инициативите, свързани с Явашев тази есен, съвпаднаха с опаковането на Триумфалната арка в Париж (18 септември – 3 октомври).

СМГ е едно от най-престижните училища в страната, шесто в класациите по резултати от матурите след 12 клас за 2021 г. Днес, 28 октомври, вишка се извиси пред фасадата му, за да улесни Насимо в процеса по рисуване. През изминалите месеци Общината подкрепи серия от инициативи в памет на Кристо, сред които фотоизложба в Софийската художествена галерия, експозиции на открито, семинари за деца и родителите им и др.

Артистичната акция е част от проекта на Столична община „Кристо и Жан-Клод: Срещи без раздяла“, реализиран в партньорство със Софийската градска художествена галерия, Националната художествена академия, Френски институт в България, Гьоте институт, фондация „Изкуство – дела и документи“, фондация „Мусиз“, фестивала „Master of Art“ и Студио за професионален съвременен стенопис „Fine Art Factory“.

Очертанията на портрета вече са готови. Снимка: Площад Славейков

Снимка: Площад Славейков

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах