Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Ритон от иззетата колекция е предложен за продан, твърди Васил Божков

Бизнесменът прилага извадка от личен чат

Снимка на екрана на телефон, представен от Васил Божков като доказателство, че ритон от неговата колекция е предложен за продажба - Ритон от иззетата колекция е предложен за продан, твърди Васил Божков

Снимка на екрана на телефон, представен от Васил Божков като доказателство, че ритон от неговата колекция е предложен за продажба

Ритон от „сив метал”, иззет с протокол от прокуратурата на 2 март 2020-а, се е появил на свободния пазар, твърди в публикация във Фейсбук Васил Божков. Като доказателство той представя личен чат, в който са му предложили да откупи ритона.

В описанието на артефакта от протокола на прокуратурата, приложено към публикацията на Божков в социалните мрежи, се уточнява, че става дума за ритон от сив метал, състоящ се от две части – рог и протоме, със зооморфно изображение на устието. Божков е приложил и фактура от „Якобс галери”, според която артефактът е купен от него на 3 април 2019 г. заедно с още два неизвестни предмета и е струвал 600 хил. долара. Според описанието във фактурата е сребърен, с партски произход и е датиран от III – II век пр. Хр.

Фактурата за предмета, публикувана от Божков

Пълният текст на публикацията на Божков гласи:

„Грабежът на стотици артефакти от #KолекцияВасилБожков започна през януари. В началото незаконните и варварски действия се извършваха само от служители на Прокуратурата, след това се включиха и представители на Министерство на културата. Съдбата на предметите със статут на световно културно наследство остана неясна след десетки лъжи от представителите на хунтата.

Моите планове бяха да бъдат изложени в най-големият частен музей на Балканите. С тази цел купих и сградата на Телефонната палата в София.

Примерът, който ще ви дам с един от бъдещите експонати в музея е достатъчно показателен за отношението към културно-историческото наследство от властимащите.

Закупих този ритон от галерия в Лондон през април миналата година.

Иззет е незаконно на 2-и март тази година. Вече знаете как е опакован и транспортиран.

Миналата седмица се появи на свободния пазар.

Оставям коментарите на отговорните.

#БъдетеЗдрави“.

Иззетата колекция на Васил Божков се съхранява в Националния исторически музей.

Все още няма реакция от властите по повод твърденията на бизнесмена колекционер, който пребивава в Дубай и срещу когото са повдигнати 11 обвинения от българската прокуратура.

Всичко по темата ИЗЗЕМВАНЕТО НА КОЛЕКЦИЯ „ВАСИЛ БОЖКОВ“

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах