Ритон от иззетата колекция е предложен за продан, твърди Васил Божков

Бизнесменът прилага извадка от личен чат

Снимка на екрана на телефон, представен от Васил Божков като доказателство, че ритон от неговата колекция е предложен за продажба - Ритон от иззетата колекция е предложен за продан, твърди Васил Божков

Снимка на екрана на телефон, представен от Васил Божков като доказателство, че ритон от неговата колекция е предложен за продажба

Ритон от „сив метал”, иззет с протокол от прокуратурата на 2 март 2020-а, се е появил на свободния пазар, твърди в публикация във Фейсбук Васил Божков. Като доказателство той представя личен чат, в който са му предложили да откупи ритона.

В описанието на артефакта от протокола на прокуратурата, приложено към публикацията на Божков в социалните мрежи, се уточнява, че става дума за ритон от сив метал, състоящ се от две части – рог и протоме, със зооморфно изображение на устието. Божков е приложил и фактура от „Якобс галери”, според която артефактът е купен от него на 3 април 2019 г. заедно с още два неизвестни предмета и е струвал 600 хил. долара. Според описанието във фактурата е сребърен, с партски произход и е датиран от III – II век пр. Хр.

Фактурата за предмета, публикувана от Божков

Пълният текст на публикацията на Божков гласи:

„Грабежът на стотици артефакти от #KолекцияВасилБожков започна през януари. В началото незаконните и варварски действия се извършваха само от служители на Прокуратурата, след това се включиха и представители на Министерство на културата. Съдбата на предметите със статут на световно културно наследство остана неясна след десетки лъжи от представителите на хунтата.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Моите планове бяха да бъдат изложени в най-големият частен музей на Балканите. С тази цел купих и сградата на Телефонната палата в София.

Примерът, който ще ви дам с един от бъдещите експонати в музея е достатъчно показателен за отношението към културно-историческото наследство от властимащите.

Закупих този ритон от галерия в Лондон през април миналата година.

Иззет е незаконно на 2-и март тази година. Вече знаете как е опакован и транспортиран.

Миналата седмица се появи на свободния пазар.

Оставям коментарите на отговорните.

#БъдетеЗдрави“.

Иззетата колекция на Васил Божков се съхранява в Националния исторически музей.

Все още няма реакция от властите по повод твърденията на бизнесмена колекционер, който пребивава в Дубай и срещу когото са повдигнати 11 обвинения от българската прокуратура.

Всичко по темата ИЗЗЕМВАНЕТО НА КОЛЕКЦИЯ „ВАСИЛ БОЖКОВ“

Лист

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3