Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Мирослав Боршош обявен за Рицар на книгата

Наградата му е присъдена за общественик с най-голям принос в книгоиздаването

Новите Рицари на книгата - Мирослав Боршош, Вилиана Семерджиева (отляво) и Валентина Стоева. - Мирослав Боршош обявен за Рицар на книгата

Новите Рицари на книгата - Мирослав Боршош, Вилиана Семерджиева (отляво) и Валентина Стоева.

Директорът на НДК Мирослав Боршош получи голямата награда „Рицар на книгата“ на официална церемония в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ в четвъртък вечерта, 23 април, в Международният ден на книгата. Освен него, бяха обявени още трима Рицари – Савелина Савова от БНР, Вилиана Семерджиева от „Дума“ и Валентина Стоева от сайта „Детски книги“.

Боршош получи статуетката за специалната награда „Рицар на книгата“, връчвана от Асоциация „Българска книга“ от 2006 г., на политик или общественик с най-голям принос за българското книгоиздаване, за стимулиране на четенето сред най-малките и учениците.

Мирослав Боршош стана директор на НДК през ноември 2014 г., а създаденият към двореца Национален център на книгата, насочен към подкрепа за издаването на български и преводни заглавия, пусна двете си програми в ход през март. Именно това изтъкна и Боршош при получаването на наградата.

„Това е награда за много рицари, които успяхме да съберем на една кръгла маса в НДК, създавайки Националния център за книгата. Това са мъже и жени, с които аз много се гордея – хората от нашия Консултативен и Експертен съвет. Те не пожалиха нито време, нито таланта си, за да заработи този център – истински ангажиран център от страна на българската държава. И ви уверявам, че ще продължа с цялата сила и на ума, и сърцето си да работя за това българските автори и бъгарската книга да получат достойното си място“, заяви той.

В категория „Електронни медии – радио и телевизия“ наградата получи Савелина Савова, която води предаването „Хоризонт до обед“ по Българското национално радио. Вилиана Семерджиева от вестник „Дума“ бе отличена в категория „Печатни медии – вестници и списания“. Призът за „Интернет базирани медии“ отиде у създателката на сайта „Детски книги“ Валентина Стоева.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС