Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Рицари без книги, книги без рицари?

Снимка: БГНЕС - Рицари без книги, книги без рицари?

Снимка: БГНЕС

Скъпи приятели от Асоциация „Българска книга“,

Тези дни с удивление научих, че сте променили регламента на престижната си награда „Рицар на книгата“, и тази година награденият ще бъде само един. И това ще бъде Йорданка Фандъкова.

Не оспорвам наградата на г-жа Фандъкова. След като са награждавани общественици като Станишев и Орешарски, защо да не е и тя.

Но си позволявам да напомня като един от основателите на тази асоциация и дългогодишен член на Управителния съвет, че тази награда беше създадена от издателство „Сиела“ и предадена на АБК като награда предимно за журналисти и други личности, допринасящи за книгата, книгоиздаването и четенето.

Церемонията се очакваше с нетърпение и номинациите и наградите бяха макар и малко, но изключително ценно признание за тези хора, които работят безкористно и често безвъзмездно за нашата и вашата кауза – книгата.

Затова дори не мога да си представя причините, поради които сте се отказали от другите категории на наградите „Рицар на книгата“. Чувал съм мнения, че хората, пишещи и говорещи за книги, били малко и вече всички били наградени. Позволете да не се съглася – само в моето предаване „Книги завинаги“ има поне двама прекрасни колеги, достойни за наградата – Георги Митов-Геми, автор на стотици задълбочени интервюта с най-изтъкнатите чужди писатели, гостували в България, и поетът и музикант Румен Спасов – автор на стотици интервюта и репортажи от премиери на книги. Идват и млади хора – журналисти, популярни блогъри, които също заслужават или ще заслужат наградата.

Скъпи приятели,

Всяко събитие, свързано с книгата, работи за книгата. Особено такива празници, какъвто беше досега връчването на наградите „Рицар на книгата“. Очакването, номинациите, обсъжданията, вълненията поощряваха и подтикваха и журналистите, и медиите да обръщат повече внимание на българската книга. Тази година такъв празник едва ли ще се получи. А книгата и издателите имат нужда от него.

Искрено се надявам догодина да преразгледате решението си.


Източник: „Алма матер“

Бел. ред. – Гриша Атанасов получи специална грамота „Рицар на книгата“ през 2007 г., а през 2011-а бе удостоен с отличието в категория „електронни медии – радио и телевизия“.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах