Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Рицари без книги, книги без рицари?

Снимка: БГНЕС - Рицари без книги, книги без рицари?

Снимка: БГНЕС

Скъпи приятели от Асоциация „Българска книга“,

Тези дни с удивление научих, че сте променили регламента на престижната си награда „Рицар на книгата“, и тази година награденият ще бъде само един. И това ще бъде Йорданка Фандъкова.

Не оспорвам наградата на г-жа Фандъкова. След като са награждавани общественици като Станишев и Орешарски, защо да не е и тя.

Но си позволявам да напомня като един от основателите на тази асоциация и дългогодишен член на Управителния съвет, че тази награда беше създадена от издателство „Сиела“ и предадена на АБК като награда предимно за журналисти и други личности, допринасящи за книгата, книгоиздаването и четенето.

Церемонията се очакваше с нетърпение и номинациите и наградите бяха макар и малко, но изключително ценно признание за тези хора, които работят безкористно и често безвъзмездно за нашата и вашата кауза – книгата.

Затова дори не мога да си представя причините, поради които сте се отказали от другите категории на наградите „Рицар на книгата“. Чувал съм мнения, че хората, пишещи и говорещи за книги, били малко и вече всички били наградени. Позволете да не се съглася – само в моето предаване „Книги завинаги“ има поне двама прекрасни колеги, достойни за наградата – Георги Митов-Геми, автор на стотици задълбочени интервюта с най-изтъкнатите чужди писатели, гостували в България, и поетът и музикант Румен Спасов – автор на стотици интервюта и репортажи от премиери на книги. Идват и млади хора – журналисти, популярни блогъри, които също заслужават или ще заслужат наградата.

Скъпи приятели,

Всяко събитие, свързано с книгата, работи за книгата. Особено такива празници, какъвто беше досега връчването на наградите „Рицар на книгата“. Очакването, номинациите, обсъжданията, вълненията поощряваха и подтикваха и журналистите, и медиите да обръщат повече внимание на българската книга. Тази година такъв празник едва ли ще се получи. А книгата и издателите имат нужда от него.

Искрено се надявам догодина да преразгледате решението си.


Източник: „Алма матер“

Бел. ред. – Гриша Атанасов получи специална грамота „Рицар на книгата“ през 2007 г., а през 2011-а бе удостоен с отличието в категория „електронни медии – радио и телевизия“.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС