Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Рицарите без броня се събират 50 г. по-късно

Олег Ковачев е решил да покани всички живи участници в знаменития български филм

Когато участва в „Рицар без броня“, Олег Ковачев е едва на 9 години. - Рицарите без броня се събират 50 г. по-късно

Когато участва в „Рицар без броня“, Олег Ковачев е едва на 9 години.

Един от малките актьори, участвали в незабравимия „Рицар без броня“ (1966), Олег Ковачев планира да събере на среща живите участници във филма – половин век след неговото създаване, когато Ковачев е едва на 9 години.

Идеята на актьора хрумнала, след като наскоро минал покрай мястото, където е заснета по-голямата част от лентата – в квартал „Хиподрума“, разказва „24 часа“. Макар и тогавашния магазин и складове днес да са заместени от огромен хипермаркет, хотел „Славия“ и жилищните блокове, които се виждат във филма, все още са по местата си.

Сред нас вече не са актьорите Апостол Карамитев (вуйчо Георги), Цвятко Николов (бащата), Таня Масалитинова (учителката Кирилова), Соня Маркова (журналистката Христова). Отидоха са още сценаристът на филма Валери Петров, режисьорът Борислав Шаралиев, операторът Атанас Тасев, художничката Мария Иванова.

Повечето от някогашните деца в „Рицар без броня“ обаче са живи и са на около 60-ина години – освен Ковачев, за срещата се очаква да откликнат Олег Попов, Вихър Стойчев, Славчо Николов, Катя Стоянова и други. Сред нас са и актьорите Никола Анастасов (съседът), Мария Русалиева (майката) и Георги Пенков (старшината от КАТ).

И до днес възрастни хора, снимали се като деца в масовите сцена на филма, спират по улиците Олег Ковачев, за да му разказват смешни спомени оттогава, пише още ежедневникът. Той пък се сеща за един от най-големите проблеми, с които се сблъсквал тогава.

По сценарий 9-годишното момче трябва да си свали панталоните. Но това означава да му се видят белите гащи, заради което децата от махалата после щели да го скъсат от подигравки! Апостол Карамитев му разказвал как се снимал по бели гащи в „Специалист по всичко” и че актьорът не бива да се срамува от нищо. Не и не! Наложило се да извикат майка му и баща му, които след часове преговори убеждават малкия да събуе панталонките си пред камерата…

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg