Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Робърт Бърнс вместо Пушкин ще учат децата в Украйна

В украинските училища ще разясняват понятията „руски свят” и „рашизъм”

Деца се люлеят край фургони в Буча край Киев, предоставени на хората, загубили домовете си след нахлуването на руската армия в предградието. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Робърт Бърнс вместо Пушкин ще учат децата в Украйна

Деца се люлеят край фургони в Буча край Киев, предоставени на хората, загубили домовете си след нахлуването на руската армия в предградието. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският език и литература изцяло отпадат от учебната програма в Украйна след 6 клас, съобщи Министерството на образованието и науката в страната. От публикацията на правителствения сайт става ясно, че Пушкин, Толстой, Достоевски ще бъдат заменени от О`Хенри, Жан дьо Лафонтен, Анна Гавалда, Робърт Бърнс, Хайне, Адам Мицкевич, Пиер Ронсар, Гьоте…

Няколко рускоезични писатели все пак остават в учебниците, но само тези, „чиито живот и творчество са били тясно свързани с Украйна”. По решение на учителите може да бъдат преподавани Николай Гогол, Владимир Короленко и Михаил Булгаков, но само с повестта му „Кучешко сърце”. За допълнително четене са предложени „Дванайсетте стола” на Илф и Петров и романа „Бабин Яр” на Анатолий Кузнецов.

Предвиждат се промени и в уроците по история. Добавен е урок за руско-украинския конфликт от 2014 г. и анексията на Крим, както и за нахлуването на Русия на 24 февруари 2022 г., което се разглежда в контекста на понятието „геноцид”. СССР вече е обяснен в учебниците на украинските деца като „държава от имперски тип”. В списъка на понятията са включени и термините „руски свят”, „рашизъм”, „колаборация”, „русификация”.

Учениците в Украйна ще изучават и нови умения – огнева подготовка, оказване на първа помощ, поведение в условия на военно време, действия по време на въздушна тревога и обстрел, противоминна защита, психологическа самооценка и помощ.

В програмата по юриспруденция и основи на гражданското образование ще се разглеждат въпроси, свързани с правата на човека, руско-украинската война и международното хуманитарно право.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС