Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Робърт Дауни Джуниър: Сам се спасих от този кръст – дрогата

Актьорът вярва, че зависимостите се наследяват

Робърт Дауни Джуниър беше в плен на наркотиците в края на 90-те. - Робърт Дауни Джуниър: Сам се спасих от този кръст – дрогата

Робърт Дауни Джуниър беше в плен на наркотиците в края на 90-те.

Как един от любимите ни актьори Робърт Дауни Джуниър е успял да победи своя демон – наркотиците, разказва самият той пред списание „Венити феър“. През 1996 г. Железният човек е намерен от съседите си в техния дом припаднал в леглото на 11-годишния им син.

„Това не беше обичайно явление за мен, но се случи по доста публичен начин. И вярвайте ми, аз не бях мъж, който просто е загубил съзнание, – споделя актьорът. – За някои хора маниите са просто функция на възрастта. Абсолютно нормално е човек да полудее заради нещо в определен период от време, след което се побърква по нещо друго”.

„Работата е един от начините, за да избягаш от тези окови, – продължава Робърт Дауни. – Много хора успяват да се спасят за малко, но не се променят в дългосрочен план. Номерът е да скъсаш с този порок и да разпознаеш значението на това агресивно отричане на твоята съдба, да превърнеш този кръст, на който сам си се разпънал, в закалена стомана, която ще те държи здраво стъпил на земята.”

Дауни вярва, че зависимостите се наследяват, което веднага предизвиква въпрос за 20-годишния му син Индио, който наскоро беше обвинен в притежание на наркотици. “Той пропадна в бездната доста по-бързо, отколкото аз, – казва актьорът. – Но това е абсолютно типично за информационната ера, нещата бързо се разрастват. Днешните младежи са изложени на истории, склонности, влияния, чувства, нужда или несподелени травми, които по наше време не бяха толкова широко достъпни. Изведнъж се оказваш затънал до ушите. Дали можеш да помогнеш на такова дете да излезе от кашата? Да, но не трябва ти самият да пропадаш в тази порочна спирала.”

Робърт е голям ценител на бързите коли и в дома си в Малибу е побрал лъскаво порше, корвет, форд Ф150. Има и едно бентли, което му е бонус от третата част на филма „Железният човек”. Тук място намират още волво, мустанг от 1970 година, ауди A8, ауди R7 – автомобил, който той смята за един от най-добрите за всички времена. Разбира се, не може да няма място за един мерцедес и фолксваген GTI.

Питам го за това как се е навил да участва във филми по произведения на „Марвъл Комикс”. “В началото само аз бях убеден, че екранизациите на комиксите ще се превърнат във феномен. Вмъкнах се в първия филм, предизвикал верижна реакция за възкресяването на комиксите на големия екран. Ролята на Железния човек означава много за мен. А „Марвъл” е като онези свещени братства, познати ни от време оно.”

“Другото забавно нещо на екшън филмите е, че за нищо на света нямаш шанс да бъдеш дундест чичко. Трябва да си в перфектна форма. Ходя на кунг-фу и правя силови тренировки.”

Въпреки режима, който си е наложил, и той има някои слабости. Не може да откаже на сладолед, чийзбургери, бекон. Обича много сирене и никога не се лишава от вкусна пица. А когато усети вина за онова, което е погълнал, си повтаря, че утре е ден, в който ще се скъса от фитнес.

Няма как да не засегнем темата за последния му филм „Съдията”, в който си партнира с Робърт Дювал. Това е и първата лента, която е продуцирана от „Тийм Дауни” – компанията, създадена от него и съпругата му Сюзан. “В началото този проект изобщо не изглеждаше като нещо, с което искаме да стартираме. Но в процеса на работа нещата станаха много провокативни. Успявах да се разрева по време на всяка една репетиция. Бях повлиян от историята на филма, от идеята да се прибереш у дома, а там да намериш разбити отношения и всички последствия от това. Беше голям експеримент.”

Вижте друг от успешните експерименти на Робърт Дауни, зад които стои не само талант, а и много труд:  

http://youtu.be/xiuzFNtki60

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg