Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Робът винаги работи ангария

Поредната продуцентска фирма на Димитър Митовски „Камера ентъртейнмънт“ ЕООД отново дължи пари на актьори и сътрудници за най-успешния български сериал „Под прикритие“

Снимка: Румен Добрев - Робът винаги работи ангария

Снимка: Румен Добрев

Свободният пазар и условията на капитализъм промениха мощно пулсиращото по време на социализма клише – че артистите са богати, пък трудът им не заслужава да бъде заплащан, защото е „лесен“. Като всеки друг, който трябва да доказва способностите си и да си изкарва прехраната с тях, артистите си извоюваха заслуженото право да бъдат платени според таланта и положения труд, точно както всеки друг работещ човек. Разбра се още, че с актьорлък не може да се забогатее, освен ако не влезеш в най-популярния телевизионен шоу поток, където пък компромисите с качеството често са факт. Дори за средностатистическата баба от село стана ясно, че актьорството е работа и като всяка работа следва да бъде заплащано.

Бабата от село може и да го знае, но пък една част от българските подуценти явно още не са наясно с този факт. Или по-скоро ловко го пропускат покрай ушите си, криейки се вдън земя от актьорите, на които дължат пари, и от журналистите, които искат да разберат каква е причината за това.

Въведение в конкретния казус:

Един от най-успешните български телевизионни сериали – „Под прикритие“, шумно и по светски обяви в началото на лятото излизането си в пенсия след петия си сезон. Всичко, както си му е редът – парти, медии, снимки, статии, звезди, публика… Криминално мутренската сага от родната действителност успя да привлече вниманието на цели 186 страни, където сериалът е продаден и се излъчва. Както писахме тук преди време, лицата на част от актьорите (в ролите им от сериала), без знанието на главния продуцент БНТ, се появиха дори във фишовете на Националната лотария, където хората ги чегъртаха със стотинка в името на евентуалната си печалба. Зад „далаверата“ очевидно се беше строил изпълнителният продуцент на сериала основно в лицето на Димитър Митовски и неговите фирми, никнещи като гъби една след друга, замитайки поредния си фалит. Докато се възмущавахме от подобно продуцентско плиткоумие, актьорите не само че трябваше да търпят безвкусицата някой да търгува с лицата им в името на държавния хазарт, но и да не получат нито лев за това унижение. В същото време продуцентът от „Камера“ и „Камера ентъртейнмънт“ ЕООД едва ли е направил сделката с лотарията в името на нечии черни очи или с идеята да подпомогне външния ни дълг, като дари на държавата процента си от печалбата. Единствена на всеослушание се възмути от грозния жест актрисата Койна Русева. Явно обаче твърде възпитано и елегантно, за да бъде чута – както от изпълнителния продуцент, така и от колегите си. До нейното възмущение с името и лицето си се изправи само Владо Пенев. Въпреки това обаче нищо не се промени. В средите казват, че мълчанието било от страх да не им тръгне име на скандалджии на малкия български пазар и повече никой да не ги кани в продукциите си. Вярвам, че това е точно така. Което не значи, че ги разбирам, нито че ги оправдавам.

Днес сме свидетели на още една твърде унизителна за творческото съсловие финансова игричка. До този момент една огромна част от актьорите и техническия персонал, работил по петия сезон на „Под прикритие“ (който изгледахме и вече забравихме) не са получили нито лев възнаграждение за свършената от тях работа. Работили са за едната слава и студена вода, така да се каже. В стандартните договори на актьорите във второстепенни роли начинът на плащане е определен така:

„Изпълнителният продуцент ще заплати на АКТЬОРА нетно възнаграждение в размер на 300 /триста/ лева за снимачен ден съгласно календарно-постановъчния план, от което 30% от възнаграждението – за извършената работа; 70% от възнаграждението – за отстъпените права и първото излъчване на Сериала. /2/ Страните се съгласяват възнаграждението по предходната алинея да бъде заплащано от името на ПРОДУЦЕНТА и за негова сметка от Изпълнителния продуцент, до 15-то число на месеца след подписване на костативен протокол за броя реализирани снимачни дни през предходния месец.“

Казано по-разбираемо, хонорарите на актьорите е трябвало да бъдат изплатени отдавна, защото доста първи 15-ти числа на месеците след снимките вече са минали.

„Човекът, който плаща“ е Изпълнителният продуцент. „Човекът с парите“ е БНТ. В тази логическа последователност отговорните за неплащането на творческите хонорари от „Камера ентъртейнмънт“ прехвърлят директно вината на БНТ, тъй като парите следва да бъдат преведени от тях, а това до този момент не се е случило. Това обяснение се дава откъслечно на хора от екипа, които имат упорството дълго и напоително да звънят на телефоните на всички финансово отговорни от „Камера ентъртейнмънт“ ЕООД по веригата. Те от своя страна се усъвършенстват в измисляне на истории и криене по най-класическите сценарии на един мизерен длъжник – от „падна ми батерията“ и „телефонът ми е на тих режим“ до „на море съм“ и директно прекъсване на връзката. Когато все пак някой съвсем закъсал за парите си актьор успее да пробие продуцентската „стена“, най-често му бива обяснено, че парите се чакат „другата седмица“. И така много други седмици.

Как всъщност стоят нещата.

БНТ действително следва да преведе парите за хонорари на изпълнителния продуцент „Камера ентъртейнмънт“. Последният обаче премълчава факта, че за пореден път и с поредната нова фирма е във финансов фалит и има куп неизплатени задължения към НАП. В този смисъл, ако държавната телевизия преведе сумата на длъжника, тя веднага ще бъде „всмукана“ от системата за погасяване на държавите задължения. Тъй като БНТ разполага с държавни пари, това би означавало, че държавата сама, със свои средства, погасява задълженията на частници към нея, което е юридически абсурд. За да могат тези пари да отидат по съответното предназначение, „Камера ентъртейнмънт“ следва да обяви официално финансовите си затруднения и от НАП да ги потвърдят. Едва тогава БНТ реално може да преведе парите и те наистина ще стигнат до джобовете на тези, които са ги изработили – актьорите и останалия творчески състав. По повод обвиненията от страна на Изпълнителния продуцент към БНТ за неплащане, от институцията уважително дадоха своето становище по казуса един час след като отправих запитването си към тях:

„БНТ е в процедура по приемане на окончателните отчетни документи по досега изплатените траншове от бюджета на сезон 5 на сериала „Под прикритие”.

Телевизията има готовност да преведе и последния транш от средствата към „Камера Ентъртейнмънт” ЕООД в момента, в който Националната агенция за приходите потвърди, че фирмата няма задължения. Ако се окаже, че „Камера Ентъртейнмънт” ЕООД има налични задължения, то БНТ ще изплати на актьорите остатъка от хонорарите им.

Обществената телевизия работи с широк кръг продуцентски компании и винаги е била коректна в своите финансови взаимоотношения с тях“.

Що се отнася до „Камера ентъртейнмънт“ ЕООД обаче, комуникацията с журналистите очевидно следва формулата на тази с актьорите. След телефонен разговор с Николай Киров, представляващ изпълнителните продуценти, бях помолена от него да изпратя официално в имейл въпросите си по казуса, като ми беше обещан отговор до три дни:

„Здравейте, г-н Киров!

Така е по-лесно и да се представя. Журналист съм от повече от двайсет години. Била съм главен редактор на списание ELLE, Капитал LIGHT, женския проект на „Икономедия“ – списание HEЯR. От пет години работя на свободна практика, за да бъда относително независима като журналист. В момента пиша активно за сайтовете webcafe.bg и ploshtadslaveikov.com, три години работех и в предаването „Преди обед“ по Би Ти Ви, където имах две свои рубрики. В момента не живея в България, което наложи прекъсването на телевизионната ми работа. Въпреки това обаче оставам активен журналист, като пиша върху социални и джендър теми, изкуство и какво ли още не.

Поводът да Ви търся е статията, за която споменах – за заплащането на актьорите. Неколкократно до мен са достигали сигнали от различни хора, участвали в продукцията, че хонорари се изплащат трудно, не се спазват срокове, а хората, от които зависи да бъде дадено обяснение, дори престават да си вдигат телефоните. Та ето и моите въпроси по повод това:

1. Кой е отговорен за заплащането на актьорите в „Под прикритие“?

2. Какъв е редът на плащане според договорите, които подписвате с актьорите?

3. Има ли някакъв вид привилегии за актьорите в главни роли относно заплащането – към тях по-стриктни ли сте в изплащането в срок?

4. Доколкото ми е известно, за второстепенна роля заплащането е около 300 лв. на снимачен ден. Колко дни обикновено снима един актьор в такава роля за един сезон и съответно каква е средната сума, която би взел?

5. Защо се бавят плащанията?

6. Ако актьор не се яви на снимки или се яви със закъснение, или неподготвен, вие имате право да го санкционирате. Как да санкционира един актьор продукцията, когато тя е в ролята на некоректния партньор?

7. Преди време аз, заедно с актрисата Койна Русева, написах един материал по повод присъствието на образите на някои от героите от сериала (включително и този на Койна) в лотарийни фишове, където трябва да изчегърташ лицето, за да си намериш печалбата… евентуално. БНТ казаха, че няма общо с този обиден и доста кичозен жест и това било решение на другия продуцент. Кой сега е отговорен за едно такова унижение на актьорите, когато заработените от тях пари не им се изплащат?

9. По официални данни сериалът се излъчва в 186 страни. Е толкова ли няма достатъчно финанси, за да плати на актьорите за техния труд?

8. Ами… кога ще им се изплатят парите? С какво обещание можете да се ангажирате?

Благодаря за отделеното внимание и готовността ви да отговорите на въпросите ми! Подчертавам пак, че сама предложих този евентуален текст на ploshtadslaveikov.com, тъй като това е трибуната за култура с най-много читатели в момента. Не съм зависима от никого и се опитвам честно да си свърша работата. В този смисъл за мен е единствено важно да стане ясен проблемът и да се намери неговото решение.

Оставам в очакване!

Поздрав,
Мария Касимова-Моасе“

Отговор не само че никога не дойде, но и на няколкото ми позвънявания и изпратени текстови съобщения след този срок изобщо не беше обърнато внимание. Така да се каже, и г-н Николай Киров, и колегите му, до чиито координати успях да се добера, напълно влязоха в „под прикритие“ и изчезнаха яко дим. С тях и възможността да разберем смята ли „Камера ентъртейнмънт“ да обяви фалит, как ще се казва следващата им нова фирма, докога ще дължат пари на съсловието и защо активно разпространяват слуха, че ще снимат нов сериал в копродуценство с БНТ, като от телевизията съвсем официално отрекоха тази информация.

Контрата от цялата игра на котка и мишка е най-вече у актьорите, които месеци се надяват някой да им плати. Междувременно, твърдят от съсловието, взимат пари в заем и задлъжнявайки, продължават тихичко и само помежду си да се възмущават. В този смисъл не само приемат циничното обяснение на Димитър Митовски, че в този бизнес „всичко се гради на взаимно доверие и никога няма да оставим неразрешени финансови проблеми“ (!), но и очевидно са готови да работят гратис, след като не им стиска да се борят публично за собственото си право.

Това безпомощно състояние се подсилва и от факта, че на големите звезди в сериала винаги се плаща всичко и навреме, така че да не се оплакват, а от синдиката на артистите традиционно тутакси стават невидими, когато в членската им маса възникнат условия за конфликт с продуценти.

От нулевия финансов морал на продуцентите от „Камера ентъртейнмънт“ има и още едно неприятно следствие – пазарът ни е малък и въпреки новите и нови фирми на Димитър Митовски, името му на некоректен работодател и длъжник е факт. Не знам нито как гледа колегите си в очите, нито как спи спокойно, нито как със задоволство разправя за сто осемдесет и шестте страни, в които сериалът е продаден (пък от тези покупки няма и лев за хората, които играят в него).

Третото и най-тъжно следствие от тази поредна българска сага за финансова некоректност е, че обществото ни е напълно наясно, че дори хората на духа у нас не могат да отстояват правата си. Единици се борят за общата кауза, докато мнозинството предпочита лицемерно да изчака развитието на нещата, търкаляйки се по южните плажове или увъртайки се около поредния задаващ се телевизионен проект, в който не е сигурно, че няма пак да участват за чест и слава.

Каквито продуцентите, такива и артистите – неуважението на едните очевидно насажда липса на самоуважение у другите. А пък липсата на самоуважение подхранва неуважението и кръгът се затваря. Докато това е така и потърпевшите си мишкуват, некоректните ще се роят в нови и нови свои аватари и ще обещават нови и нови небивалици.

След като сам се приемаш за роб, винаги ще се намери за кого да работиш ангария.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

На прасе съм

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах