Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Роби Уилямс се разделя с три творби на Банкси

Картините са оценени на няколко милиона долара

Две от картините на Банкси, предложени за продан от Роби Уилямс. Снимка: „Сотбис“ - Роби Уилямс се разделя с три творби на Банкси

Две от картините на Банкси, предложени за продан от Роби Уилямс. Снимка: „Сотбис“

Три творби на Банкси от личната си колекция продава Роби Уилямс за няколко милиона долара, съобщиха от „Сотбис“. Търгът ще се проведе на 2 март.

Една от картините е върху метална плоскост – „Момиче с балон“, чийто оригинал е нарисуван под моста Ватерло в Лондон през 2002 г. Авторско копие на тази рисунка стана известно в цял свят, когато едва не беше унищожено от скрит в рамката шредер по време на търг. Преди няколко месеца това копие бе продадено за повече от 25 млн. долара, което стана рекорд за творба на Банкси. Певецът предлага своето притежание с размери 60 на 90 см срещу 2,7 милиона долара. Другите две творби – „Целуващи се полицаи“ и „Вандализирано маслено платно“, се оценяват между 2,5 и 3,5 милиона долара всяко.

„Мисля, че това са едни от най-добрите му творби и много харесвам как плътно се преплитат с уличните му работи. Когато сте колекционер на Банкси, вие ставате част от по-широко културно движение“, коментира Роби Уилямс пред „Скай нюз“.

Графитите на Банкси, който засяга основно въпроси за социалното неравенство, лицемерието на властите или най-злободневни явления като пандемията от Ковид, му донесоха световна слава, а цените, на които се продават, стигат до нови висоти, което се потвърждава и от зачестилите търгове.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах