Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Робин Уилямс завещал лика си за благотворителност

Актьорът е оставил уникален по рода си документ, който да го пази от безобразия след смъртта му

Робин Уилямс (1951-2014) - Робин Уилямс завещал лика си за благотворителност

Робин Уилямс (1951-2014)

Робин Уилямс приживе е работил активно върху забрана за ползване на негови изображения 25 години след смъртта му, разкрива новопридобил публичност документ. Става дума за нотариален акт, който съдържа детайлна информация за това как Уилямс иска да бъде изобразяван публично до 2039 г. Актьорът, който се самоуби през август миналата година, е завещал правата върху името, подписа, снимките и визията си на благотворителната фондация „Уиндфол“, учредена от него.

Практически това означава, че Уилмяс няма да може да бъде дигитално добавян в каквито и да е филми или реклами, както се случи например с реклама на шоколад с „участието“ на Одри Хепбърн (вижте клипа по-долу), докато не изтече срокът от 25 години. Смята се, че това е нова форма на защита на частната собственост, основана на възможностите на новите технологии – които за Уилямс и адвокатите му е било ясно, че могат да се възползват от починали знаменитости по граничещи с безобразието начини.

Според „Холивуд Рипортър“ уникалният по рода си документ може да е свързан и с проблемите около имуществото на покойния Майкъл Джексън. Данъчните власти в САЩ заявиха, че правителството трябва да получи над 500 милиона долара данъци от неговите авторски права. Делото започна миналия февруари – шест месеца преди смъртта на Уилямс.

През тази седмица семейството на актьора постигна компромис в съдебната битка за имуществото му. Както е известно, завещанието на Уилямс оставяше облеклото, наградите и цялата му веществена собственост на децата му; но същевременно вдовицата му Сюзан Шнайдер оспори това с аргумент, че има право над други вещи – като часовниците му. Във вторник двете страни са се споразумели за среща, където предметите да бъдат разпределени, което предполага мирен край на конфликта.

https://youtu.be/gx9eDoS76LM

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg