Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Робиня ще измести US-президент от банкнотата от $20

20 долара е месечната пенсия, която Хариет Тъбман получава за участието си в Гражданската война като разузнавач и шпионин

Колаж с изображение на Хариет Тъбман върху 20-доларовата банкнота - Робиня ще измести US-президент от банкнотата от $20

Колаж с изображение на Хариет Тъбман върху 20-доларовата банкнота

На 20-доларовата банкнота ще има изображение на Хариет Тъбман, афроамериканка, борила се против робството и за равноправие на жените, обяви американското министрество на финансите вчера. В този исторически, но и иронически акт, Тъбман – родена в робство, ще замени портрета на Андрю Джаксън – президент и робовладелец, върху лицето на банкнотата, а той ще отиде от задната й страна.

Решението за поставянето на образа на знаменитата аболиционистка върху банкнотата е било прието, след като в министерството са били получени хиляди писма от граждани, изпратили свои предложения кой е достоен изображението му да бъде поставено върху купюрите, в отговор на молбата на ведомството.

Но има и още една или дори две отлични причини образът на Хариет Тъбман да е точно върху банкнотата от $20. Първо – 20 долара е сумата, която тя получава като месечна пенсия за участието си в Гражданската война като разузнавач и шпионин. Това наистина е било по-малко от 25-те долара, които са получавали редовните войници, но тази пенсия е резултат от дълга съдебна битка за възнаграждение за всеки участник във войната.

И още веднъж сумата от 20 долара изиграва голяма роля в живота на Хариет Тъбман. Когато събирала пари, за да освободи родителите си, тя отишла в дома на известен аболиционист в Ню Йорк, който помагал на избягали роби, за му поиска 20 долара – и заявила, че няма да си тръгне, докато не ги получи. Останала там няколко дни, спяла в кабинета му – но накрая си получила двайсетте долара – и малко отгоре. Една сутрин се събудила и намерила 60 долара в джоба си. Оставени били от други бегълци, бивши роби.

Новата двайсетдоларова банкнота с образа на Хариет Тъбман ще влезе в обръщение през 2020 г. Дизайнът й ще бъде показан малко преди това.

Предложението основателят на американската финансова система Александър Хамилтън да отстъпи на жена мястото си върху 10-доларовата банкнота, няма да бъде реализирано. Очакваше се първият финансов министър и баща основател на САЩ също да мине от задната страната на банкнотата, а предната да е посветена на историята на суфражетките с изображения на няколко активистки, които седем години се събират редовно пред Министерството на финансите, за да настояват за своите права. Вероятно и огромната популярност на мюзикъла „Хамилтън“ е изиграла известна роля в изоставянето на идеята.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90