Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Робот уби човек

Сортировъчен робот в Южна Корея реши, че работникът е кутия с чушки

Най-често инциденти се случват при технически оглед на устройствата. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Робот уби човек

Най-често инциденти се случват при технически оглед на устройствата. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Робот, който сортира зеленчуци, обърка работник с кутия чушки и го смаза до смърт, съобщава южнокорейската информационна агенция „Йонхап“. Трагедията е станала в завод за преработка на зеленчуци в провинция Кьонсан.

Служител на компанията, която произвежда роботи за промишлеността, е правел тест на устройството преди да го включи в работния процес. Роботизираната ръка объркала служителя с кутия чушки, хванала го и го притиснала до конвейерната лента, като размазала лицето и гърдите му. Човекът бил откаран в болница, но не успели да го спасят.

Пускането на робота е било планирано за 6 ноември, но го отложили с 2 дни заради проблеми с датчиците.

Досега основните проблеми за хората при включване на роботи в производството са били механични травми поради непредвидени движения от страна на работника или на робота. В зависимост от типа автоматизирано устройство може да се получи токов удар, изгаряне или увреждане на слуха.

През февруари Националният институт по охрана на труда в САЩ публикува доклад, в който се казва, че от 1992 до 2017 г. промишлени роботи са причинили смъртта на 41 души. В повечето случаи трагедията е ставала по време на техническо обслужване на устройството. Авторите на доклада изразяват опасения, че растящият дял на роботите в производството ще доведе до нови опасности на работното място. Изводите сочат, че осигуряването на безопасна работна среда изостава в сравнение със стремителното въвеждане на новите технологии.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg