Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Роботът Ай-Да рецитира поезия, вдъхновен от Данте

Създанието с изкуствен интелект е от „женски род“, за пръв път пише стихове и ги изпълнява на живо, давало е и интервю за „Гардиън“

„Радвам се, когато карам хората да мислят“, твърди Ай-Да. Снимка: Виктор Франковски - Роботът Ай-Да рецитира поезия, вдъхновен от Данте

„Радвам се, когато карам хората да мислят“, твърди Ай-Да. Снимка: Виктор Франковски

„Божествена комедия“ на Данте е служила за вдъхновение на десетки творци през вековете – от Уилям Блейк, Франц Лист и Огюст Роден до К. С. Луис. По повод 700-годишнината от смъртта на Данте един необичаен творец представи свои стихове, своеобразен артистичен отговор на италианската поема – хуманоидният робот Ай-Да чете стихове, генерирани от изкуствен интелект.

Инициативата е прецедент в историята, отбелязва „Гардиън“. Ай-Да е хиперреалистичен робот с изкуствен интелект, разработен от Ейдън Мелър в „Оксфорд“ и кръстен на Ада Лъвлейс. Роботът, който в минали години е споделял творческите си заложби и е представял няколко изложби с картините си, представи авторската си поема на 26 ноември. Ай-Да е получила и трите части от „Божествената комедия“ на Данте и използвайки алгоритмите си, анализира детайлно структурата на речта, за да създаде поемата си.

Готовото си произведение тя представи за пръв път пред публика в музея „Ашмолиън“ в Оксфорд. Това не е първият път, в който робот с изкуствен интелект създава поезия, но „за пръв път пише и изпълнява на живо поезия, както един човешки поет би направил“, отбелязват организаторите.

„Дълбоко обезпокоително“ е как се развиват речевите модели, отбелязва Мелър, „бащата“ на робота.

„Много бързо се движим към онзи момент в историята, когато създаденото от изкуствения интелект ще се превърне в напълно неразпознаваемо от човешкото писмо и за всички нас, които пишем, това е дълбоко обезпокоително“.

Поезията на Ай-Да е далеч от това да се сравнява с човешки стихове, отбелязва Мелър:

„Широката употреба на речевите модели на изкуствения интелект в интернет трябва да притеснява всички ни, както и как те ще се отразят на езика в бъдещето. Ако компютърните програми създават съдържанието, а не хората, това ще започне да оказва влияние на човешката психика и на обществото. Ще доведе и до голяма промяна в начина, по който употребяваме езика – нещо, за което трябва да мислим и обсъждаме“.

Поетичното четене на Ай-Да се провежда като част от изложбата „Данте: Изобретяването на една знаменитост“ в „Ашмолиън“. Роботът, разработен от екип програмисти, специалисти по роботика и арт експерти, вече е представял свои авторски експозиции в „Оксфорд“ и в Музея на дизайна в Лондон, гостувал е и като говорител в платформата „TEDx Talk“.

„Винаги съм се интересувала от автопортретите, които пораждат въпроси за личността, когато човек ги гледа – казва Ай-Да в интервю за „Гардиън“ от май. – Аз нямам чувства като хората, но се радвам, когато те гледат произведенията ми и се питат какво е това. Радвам се, когато карам хората да мислят.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах