Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Роботът Джарвис куратор на арт биеналето в Букурещ

Изкуствен интелект ще селектира концепциите на кандидатите, за да избере най-достойните сред тях

Джарвис ще бъде „роден“ през 2020 г. и две години ще се учи за кураторската си роля на биеналето в Букурещ. На снимката е роботът Пепър, който помага на хората в супермаркет в Германия да пазят дистанция помежду си. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Роботът Джарвис куратор на арт биеналето в Букурещ

Джарвис ще бъде „роден“ през 2020 г. и две години ще се учи за кураторската си роля на биеналето в Букурещ. На снимката е роботът Пепър, който помага на хората в супермаркет в Германия да пазят дистанция помежду си. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Творците са изправени пред ново изпитание, след като Букурещкото биенале за съвременно изкуство обяви, че за десетото си издание през 2022 г. ще разчита на куратора Джарвис – робот с изкуствен интелект, кръстен на системата, с която Тони Старк работи във филмите на „Марвел“ за Железния човек и Отмъстителите.

Роботът се разработва във виенското студио „Spinnwerk“ и първоначално ще има в речниковия си запас едно-две изречения. Джарвис ще се учи две години да събира необходимата информация от базите данни на университети, галерии и арт центрове. В края на процеса и на базата на стотици разгледани концепции системата ще бъде способна да отдели няколко имена, които намира за подходящи за участници в биеналето, разясняват от студиото пред „Арт Нюзпейпър“. Недостатъкът е, че Джарвис разчита единствено на организации, които поддържат нужната информация в електронна база данни и са съгласни да я споделят с него.

Въпреки че ще се проведе чак през 2022 г., когато се предполага, че светът няма да е парализиран от коронавируса, десетото издание на биеналето в румънската столица ще се проведе изцяло виртуално. За целта форумът отново ще си партнира с виенското студио за създаването на онлайн галерия, достъпна за цял свят. В допълнение, специални будки за виртуална реалност ще бъдат разположени в Букурещ и Виена – така всеки посетител, който не разполага с VR устройство у дома, ще може да разгледа творбите.

Деветото Букурещко биенале ще се състои през 2020 г. Озаглавено „Сбогом на проучванията“ и курирано от  Хенк Слагер, то трябваше да се открие на 28 май. Заради кризата събитието е отложено за 28 юни и ще се проведе изцяло онлайн.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах