Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Роден на жълтите павета

Откриват изложбата на гения на 30 май в Националната галерия

В Националната галерия ще видим "Мислителят" на Огюст Роден. - Роден на жълтите павета

В Националната галерия ще видим "Мислителят" на Огюст Роден.

Първо в Рим, после в София – това са спирките в маршрута на най-отявлените почитатели на френския гений Огюст Роден.

На 25 май в италианската столица приключва изложбата „Роден, животът, мраморът”, която от февруари насам събираше туристи цял свят. На 30 май потокът им се прехвърля на жълтите павета. Тогава в Националната художествена галерия отваря врати експозицията „Метаморфози”. Шедьоврите и в българската, и в италианската експозиция са от колекцията на музея „Роден” в Париж, който затвори заради ремонт. В Рим скулптурите на господаря на камъка бяха изложени в Термите на Диоклециан и кореспондираха прекрасно с обстановката. Как ще стоят в залите на НХГ, предстои да видим.

В София изкуството на Огюст Роден ще бъде представено от 80 скулптури и 20 акварела. Според организаторите на експозицията, те са слабо познати на широката публика, защото много от тях се показват за първи път. У нас ще имаме шанса да ги гледаме 4 месеца.

Подготовката на експозицията отне две години и беше забулена в мистерия. До последно от НХГ не казваха кои точно творби пристигат у нас. Дали сред тях ще има такива, повлияни от драматичната любов на скулптора с по-младата ваятелка Камий Клодел, засега остава неясно.

Известен е триумфът и трагедията на тяхната връзка. Камий е ученичка и муза на Огюст и именно тя позира за шедьовъра му „Целувката”. Според някои изследвания на творчеството им, в един момент Роден започва да „краде” идеите на любимата си, а по-крайни мнения дори гласят, че някои от шедьоврите на Огюст са издялани от длетото на Клодел. Факт е, че в един момент самата Камий обвинява Роден в конспирации срещу нея. Факт е също така, че през 1892 г. двамата работят в едно ателие. Бурната им връзка беше пресъздадена преди години на големия екран във филма на Бруно Нютен „Камий Клодел” с Изабел Аджани и Жерар Депардийо в главните роли.

Огюст Роден (1840-1917)

Огюст Роден (1840-1917)

"Целувката" на Огюст Роден

„Целувката“ на Огюст Роден

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90