VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Родната полиция ни пази… от велосипедистите по „Витошка”

Органите на сигурността ловят нарушители на две колела в пешеходната част на бул. „Витоша“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Родната полиция ни пази… от велосипедистите по „Витошка”

Органите на сигурността ловят нарушители на две колела в пешеходната част на бул. „Витоша“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Столичният булевард „Витоша” е пешеходна зона в частта си между „Алабин” и „Патриарх Евтимий”. Това означава, че е предназначен само и единствено за пешеходци. Вече свикнахме, че там няма трамваи и камиони, автомобили също много рядко си позволяват да стъпят на булеварда. Сега остава да се отучим да се движим в пешеходните зони на мотори и сегуеи, на скейтове и велосипеди и на все по-масово срещаните електрически тротинетки. Подозирам, че не е редно да се движим по „Витошка“ дори и на ролкови кънки, защото пързалянето не е пешеходене.

Ако ви е трудно да се откажете да карате велосипед по гореспоменатия централен столичен булевард, там стоят служители на реда, които с удоволствие ще ви помогнат. Ако сте под 18 и ви хващат за първи пъг, може и да ви се размине – за всички останали глобата е 30 лв., първият път.

За малко и аз да си докарам една глоба, но не защото карах колело, а защото снимах днес как двама полицаи пишат фиш на млада жена с велосипед. След 15-минутно обяснение разбрах, че дори когато репортер по време на работа снима полицай по време на работа, не бива да показва лицето му, без да е взел предварително съгласието му.

Тази полицейска беседа вероятно щеше да продължи, но откъм „Солунска” се зададоха наведнъж двама велосипедисти и полицаите се запътиха да ги пресрещнат. Междувременно право срещу мен по „Витошка” се движеше мотоциклетист. Но видя полицаите преди тях и моментално сви в първата пряка.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Така че, ако не сте в бебешка или инвалидна количка, моля, не се движете на колела в пешеходните зони. Не за друго, ами ще ви струва поне 30 лв. И не става дума само за бул. „Витоша”. По наскоро отворения и все още празен площад „Славейков“ всеки ден преминават стотици велосипедисти, и в търсене на безопасност от уличното движения колоездачите често предпочитат тротоарите. С това пък те на свой ред застрашават пешеходците, които започват да се чудят къде е родната полиция и защо не ги пази? (Как къде, на „Витошка” е.)

Колоездачите си имат оправдание – на тротоарите поне няма да има смъртен случай. Тука е така – в опит да избегнат смъртта, падат в ръцете на полицията. Докато Столична община не изпълни обещанието си за цялостна велосипедна мрежа в София.

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Младост