Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Родната полиция ни пази… от велосипедистите по „Витошка”

Органите на сигурността ловят нарушители на две колела в пешеходната част на бул. „Витоша“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Родната полиция ни пази… от велосипедистите по „Витошка”

Органите на сигурността ловят нарушители на две колела в пешеходната част на бул. „Витоша“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Столичният булевард „Витоша” е пешеходна зона в частта си между „Алабин” и „Патриарх Евтимий”. Това означава, че е предназначен само и единствено за пешеходци. Вече свикнахме, че там няма трамваи и камиони, автомобили също много рядко си позволяват да стъпят на булеварда. Сега остава да се отучим да се движим в пешеходните зони на мотори и сегуеи, на скейтове и велосипеди и на все по-масово срещаните електрически тротинетки. Подозирам, че не е редно да се движим по „Витошка“ дори и на ролкови кънки, защото пързалянето не е пешеходене.

Ако ви е трудно да се откажете да карате велосипед по гореспоменатия централен столичен булевард, там стоят служители на реда, които с удоволствие ще ви помогнат. Ако сте под 18 и ви хващат за първи пъг, може и да ви се размине – за всички останали глобата е 30 лв., първият път.

За малко и аз да си докарам една глоба, но не защото карах колело, а защото снимах днес как двама полицаи пишат фиш на млада жена с велосипед. След 15-минутно обяснение разбрах, че дори когато репортер по време на работа снима полицай по време на работа, не бива да показва лицето му, без да е взел предварително съгласието му.

Тази полицейска беседа вероятно щеше да продължи, но откъм „Солунска” се зададоха наведнъж двама велосипедисти и полицаите се запътиха да ги пресрещнат. Междувременно право срещу мен по „Витошка” се движеше мотоциклетист. Но видя полицаите преди тях и моментално сви в първата пряка.

Фантастико

Така че, ако не сте в бебешка или инвалидна количка, моля, не се движете на колела в пешеходните зони. Не за друго, ами ще ви струва поне 30 лв. И не става дума само за бул. „Витоша”. По наскоро отворения и все още празен площад „Славейков“ всеки ден преминават стотици велосипедисти, и в търсене на безопасност от уличното движения колоездачите често предпочитат тротоарите. С това пък те на свой ред застрашават пешеходците, които започват да се чудят къде е родната полиция и защо не ги пази? (Как къде, на „Витошка” е.)

Колоездачите си имат оправдание – на тротоарите поне няма да има смъртен случай. Тука е така – в опит да избегнат смъртта, падат в ръцете на полицията. Докато Столична община не изпълни обещанието си за цялостна велосипедна мрежа в София.

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах