Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Роднини спорят за праха на Маркес

В Колумбия ли да бъде, или в Мексико?

Габриел Гарсия Маркес (1927-2014) - Роднини спорят за праха на Маркес

Габриел Гарсия Маркес (1927-2014)

Роднините на Габриел Гарсия Маркес спорят къде да съхраняват праха му – в Колумбия, откъдето е родом, или в Мексико, където живя в последните десетилетия. Големият писател почина на 17 април след дълга битка с рака.

Авторът на „Сто години самота“ си отиде на 87 години в дома си в Мексико сити. Нобеловият лауреат постъпил в болница на 31 март. Диагнозата била ясна – рак на белите дробове, но пациентът получил и инфекция на пикочните пътища. Девет дни по-късно той е бил освободен, но лекарите разкриха, че здравето на писателя е изключително крехко. Писателят живя само още осем дни. Часове след смъртта му хиляди почитатели се събраха край къщата му в квартал „Jardines дел Pedregal“ на улица „El Gabo“. Десетки носеха букети с жълти рози в ръце. Тялото на Маркес бе преместено в погребалния дом на бул. „Сан Джеронимо“, но не след дълго катафалка го върна обратно в дома му.

Вдовицата на писателя – Мерседес Барча, разкри, че съпругът й няма да бъде погребван. Още същата вечер тялото му е било кремирано, а церемонията по сбогуването се е провела в тесен семеен кръг.

Прахът на Маркес няма да бъде разпръскван. Близките му обаче не могат да се разберат къде да го съхраняват. Роднините му в Мексико настояват пепелта от останките му да остане там, където се е чувствал щастлив в последните си години, а сродниците му в Колумбия държат урната да бъде в родината му.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС