Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Роджър Федерер благодари на Грета Тунберг за критиката

Активистката подкрепи движение на швейцарци, които настояват тенисистът да се откаже от спонсорството на банка, която инвестира в петролни компании

„Готов съм да използвам привилегированата си позиция за диалог със спонсорите си по важни теми“, казва в Федерер в отговор на критиките на екоактивисти, подкрепени от Грета Тунберг. Снимки: ЕПА/БГНЕС - Роджър Федерер благодари на Грета Тунберг за критиката

„Готов съм да използвам привилегированата си позиция за диалог със спонсорите си по важни теми“, казва в Федерер в отговор на критиките на екоактивисти, подкрепени от Грета Тунберг. Снимки: ЕПА/БГНЕС

Швейцарският тенисист Роджър Федерер излезе с изявление за критиките срещу него, подкрепени от активистката Грета Тунберг, за рекламния му договор с швейцарската банка „Credit Suisse“. Според Тунберг въпросната компания е най-големият инвеститор в добива и преработката на петрол, в които влага повече от 7,8 милиарда долара годишно.

Вижте още: ГРЕТА ТУНБЕРГ СРЕЩУ РОДЖЪР ФЕДЕРЕР В БИТКА ЗА КЛИМАТА

През уикенда Федерер бе в Мелбърн, където се подготвя за турнира „Australian Open“.

„Приемам влиянието и заплахата на климатичните промени изключително сериозно, особено когато аз и семейството ми пристигнахме в Австралия, унищожавана от горските пожари – казва тенисистът в изявление, изпратено до „Ройтерс“. – Като баща на четири деца и ревностен защитник на образованието, изпитвам голям респект и възхищение към младежкото климатично движение, благодарен съм на младите климатични активисти за това, че ни подтикват да променим навиците си и да търсим иновативни решения. Трябва да се вслушаме, дължим го на себе си и на тях. Оценявам напомнянето за отговорността ми като човек, атлет и предприемач и съм готов да използвам привилегированата си позиция за диалог със спонсорите си по важни теми.

Всичко започна, когато неколцина швейцарски активисти се изправиха пред съда на 7 януари, защото отказаха да платят глоба, задето играха тенис в клоновете на „Credit Suisse“ през ноември 2018 г. Акцията бе насочена срещу Федерер, лице на компанията. Подсъдимите са предимно студенти. Те оспорват глобата от около 20 хил. евро, защото казват, че са били подбудени от информационната цел да разгласят климатичния спешен случай. Протестиращи се събраха пред съда в Лозана, а в Туитър все по-голяма популярност набира хаштагът #RogerWakeUpNow („Роджър, събуди се веднага“).

Тунберг бе сред стотиците профили, които споделиха публикациите на климатичните активисти от Швейцария, с което даде още по-широка гласност на случая.

Преди няколко дни швейцарската банка съобщи в изявление, че ще се опита да промени портфолиото си съобразно Парижкото споразумение и че ще спре да инвестира в нови съоръжения за изкопаеми горива.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90