Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Роджър Уотърс към Путин: Майната ти, ако искаш да взривиш света

Музикантът излезе с отворено писмо до руския президент

„Инвазията в Украйна е гнусна война, провокирана или не“, пише Роджър Уотърс. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Роджър Уотърс към Путин: Майната ти, ако искаш да взривиш света

„Инвазията в Украйна е гнусна война, провокирана или не“, пише Роджър Уотърс. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Роджър Уотърс се смири относно войната в Украйна и излезе с отворено писмо във Фейсбук, в което призова руският президент Владимир Путин да сложи край на инвазията. Писмото на един от основателите на „Пинк Флойд“ дойде часове, след като два негови концерта отпаднаха в Полша. Макар мениджърите на музиканта да не дадоха обяснение на ситуацията, полските медии заявиха, че отмяната е заради позицията му за войната.

Обръщението е насочено директно към руския президент:

Бихте ли желали да сложите край на тази война? Ако просто отговорите и ми кажете „Да, моля“, това веднага ще облекчи нещата. А ако излезете и допълните, че Руската федерация вече няма териториални интереси, освен сигурността на рускоговорящото население на Крим, Донецк и Луганск, това също много ще помогне“.

Изявлението на Уотърс е публикувано дни, след като той се обърна към Олена Зеленска, първата дама на Украйна. В писмото си до нея Уотърс затвърждава позицията си, че смята крайните националисти за виновници за началото на конфликта и насърчава Запада да спре да предоставя оръжия на нападната страна, за да се сложи по-бързо край на войната. Музикантът обаче бе подложен на критики, че адресира само една от страните в конфликта, и то неправилната – тази, която се защитава.

„Скъпи президент Путин, откакто Руската федерация нахлу в Украйна на 24 февруари тази година, аз опитвам да използвам слабото си влияние, за да призовавам за край на огъня и дипломатично разрешение, което удовлетворява нуждите за сигурността както на Украйна, така и на Руската федерация. В тези опити аз написах две отворени писма до госпожа Олена Зеленска, съпругата на украинския президент. Те са достъпни в интернет. Все повече ме питат защо не пиша и на вас, така че – ето.“

Уотърс пише, че някои негови познати са на мнение, че Путин възнамерява да повтори инвазията в Украйна и с други държави в Европа, започвайки с Полша и балтийските страни.

„Ако това е така, майната ти, по-добре да спрем да играем тази отчайващо опасна игра на ядрена криеница, с която ястребите от двете страни на атлантическия океан изглежда нямат проблем, и просто го направете. Да, просто се взривете един друг и направете света на парченца. Проблемът е, че аз имам деца и внуци, както и повечето от моите братя и сестри по цял свят, и никой не би искал такъв развой. Затова, господин Путин, моля угодете ми и дайте тази гаранция.“

Отворените писма на Уотърс не са нова форма на комуникация с политическите лидери и със замесените във войната в Украйна. В първите месеци на инвазията музикантът се обърна към 19-годишната украинка Алина и призова страната ѝ да обяви неутралитет. В писмото си до Путин Уотърс отново се върна на тази тема:

„Ако правилно съм разбрал речите ви, вие искате да договорите неутралитет за суверенната съседна Украйна? Така ли е? Ако предположим, че подобен мир е възможен, той трябва да включва обвързващо споразумение да не инвазирате никога повече. Да, да, знам, че САЩ и НАТО нападат суверенни държави без колебание и само за няколко барела нефт, но това не означава, че вие също трябва да го правите. Инвазията в Украйна истински ме изненада, това бе гнусна война, провокирана или не“.

Вижте още: РАЗГОВОРЪТ НА РОДЖЪР УОТЪРС С 19-ГОДИШНАТА УКРАИНКА АЛИНА ЗА ВОЙНАТА

Писмото завършва с призив за отговор.

„Ако ми отговорите, много ще ви уважавам и ще възприема това като достойно действие в правилната посока към устойчив мир“, завършва Уотърс.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg