Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Роджър Уотърс: Не аз пожелах отмяната на концертите ми в Полша

Музикантът заговори за „драконова цензура“ и недемократични методи, довели до канселиране на концертите му в Краков

Роджър Уотърс на протест против екстрадицията на Джулиан Асандж в САЩ. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Роджър Уотърс: Не аз пожелах отмяната на концертите ми в Полша

Роджър Уотърс на протест против екстрадицията на Джулиан Асандж в САЩ. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Като тъжна загуба определи Роджър Уотърс отмяната на двата му концерта в Краков, Полша, уточнявайки, че не той е поискал канселирането на събитията. През уикенда стана ясно, че концертната зала „Tauron Arena“ в Краков не желае концертите на съоснователя на „Пинк Флойд“, а местните медии допълниха, че причината за това са противоречивите възгледи на музиканта за войната в Украйна.

Вижте още: НЕЖЕЛАН ЗАРАДИ ПОЗИЦИЯТА СИ ЗА ВОЙНАТА, РОДЖЪР УОТЪРС ОТМЕНИ КОНЦЕРТИ В ПОЛША

Уотърс коментира падането на концертите в Полша с публикация във Фейсбук, адресирана до медиите и до Лукаш Вантух, общинския съветник на Краков, който го посъветва да пее в Москва.

„Нито моите мениджъри, нито аз отменихме предстоящите концерти в Краков – пише музикантът в социалната мрежа. – Вярно е, че общинският съветник Лукаш Вантух заплаши да проведе среща и да поиска обявяването ми за персона нон грата заради моите публични опити да окуража всички, замесени в унищожителната война в Украйна, най-вече правителствата на САЩ и Русия, да работят за мирни преговори, вместо да тласкат развитието на войната към горчив край, евентуална ядрена война и край на всичко живо на тази планета.

Независимо от факта, че този човек – Лукаш Вантух, не знае нищо за моята работа досега, за живота ми и какво ми е коствала борбата за човешки права, той призова добрите хора на Краков да не си купуват билети за моите концерти. Това демократично ли е, сър? Ако господин Лукаш Вантух постигне целта си, това за мен ще бъде тъжна загуба, защото очаквах с нетърпение да споделя посланието си за любов с хората от Полша – нещо, което правя на много турнета в кариерата си, продължила петдесетина години. Неговата драконова цензура върхху творчеството ми ще лиши жителите на Краков от възможността сами да формират мнение.“

Макар обръщението на Уотърс да намеква за бъдеща отмяна на концертите, това изглежда вече е факт, тъй като датите за изявата му в Краков през април 2023 г. не са достъпни в сайта му. Освен това новината вече бе потвърдена от мениджмънта на „Таурон Арена“, който заяви, че решението за отмяната е взето от хората на Уотърс, без да посочат причина.

Уотърс публично осъди руската инвазия в Украйна, но продължава да твърди, че конфликтът е предизвикан от САЩ, Запада и НАТО и призовава западните държави да спрат да помагат на Украйна с оръжия, защото това удължава конфликта.

„Аз съм полякиня и предвид че войната се води непосредствено до нас, вярвам че властите в Краков са взели най-правилното решение – коментира потребителка под поста на Уотърс. – Живеем в страна, през която минават повечето оръжия за Украйна. Затова ако той вярва, че край на помощта за Украйна ще сложи и край на войната – докато междувременно ние сме под постоянна заплаха от атака – той не е добре дошъл тук. Сигурно е тежко да понесеш отговорност за действията си.“

Подобни са настроенията и на други потребители, много от които го съветват да търси изяви в Москва и да обясни как стои въпросът с човешки права, споменати в поста му, в Русия.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90