VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Роджър Уотърс с нов албум и стара вражда

Издава диск с нови рок парчета за първи път от десетилетия

След по-малко от месец, на 2 юни – Роджър Уотърс ще издаде нов диск, озаглавен Is This the Life We Really Want? Снимка: ЕПА/БГНЕС - Роджър Уотърс с нов албум и стара вражда

След по-малко от месец, на 2 юни – Роджър Уотърс ще издаде нов диск, озаглавен Is This the Life We Really Want? Снимка: ЕПА/БГНЕС

За артист, който в цялото си творчество проповядва мир и любов, Роджър Уотърс е доста войнствен човек. 73-годишният вокалист, басист и автор на много от най-добрите песни на „Пинк Флойд“, от години е в перманентна кампания срещу крайнодесни политици и „алчни“ корпорации, а от поне три десетилетия враждува и с бившия си колега от групата, китаристът  Дейв Гилмор.

Дейв и аз не сме приятели, никога не сме били и се съмнявам, че някога ще бъдем – казва основателят на една от най-великите рок групи в историята в интервю за „Дейли Телеграф“. – Което е добре, защото няма причина да бъдем.

Продължаващата десетилетия вражда с Гилмор едва ли е изненада за някой – макар че предстоящо събитие дава основание да се смята, че все пак е имало сближаване в отношенията им. Само след седмица, на 13 май, в лондонския музей „Албърт и Виктория“ се открива изложбата Their Mortal Remains („Техните смъртни останки“) – аудио-визуално пътешествие, посветено на историята на „Пинк Флойд“ от дебюта им през 60-те до днес. Това става с благословията на Уотърс. Но не е смекчило ожесточението му. Или поне не много.

Но независимо от отношението му към Гилмор, Уотърс казва хубави неща за музиката, която са правили съвместно.

Двама души могат да бъдат креативни заедно и без да бъдат приятели – отбелязва Уотърс. – Дейв и аз заедно свършихме доста много добра работа, която не би съществувала, ако не участвахме и двамата.“

Уотърс обаче все още е раздразнен от това, че (поне според него) Гилмор и починалият кийбордист на „Пинк Флойд“ Рик Райт са го възприемали като по-малко музикален от тях двамата.

„Мисля, че идеята, в която Рик и Дейвид се опитваха да ме убедят, когато бях млад, бе, че може и да съм им шеф, но не трябва да се притеснявам за музиката, защото не съм достатъчно музикален – твърди той. – Това бе абсолютна глупост. Аз съм два пъти по-музикален, отколкото всеки от тях някога е бил. Просто съм. Това го имам. То е в мен.“

Относно връзката си с другия жив член на „Пинк Флойд“, барабаниста Ник Мейсън, Уотърс казва:

Аз обичам Ник. И той ме обича. Ние винаги сме били близки“.

След по-малко от месец, на 2 юни – Уотърс ще издаде нов диск, озаглавен Is This the Life We Really Want? („Това ли е животът, който наистина искаме?“) – който ще е първата му колекция с оригинални нови рок песни от десетилетия насам. Пред „Дейли Телеграф“ Уотърс разкри, че албумът, по който е работил с продуцентът на „Рейдиохед“ Найджъл Годрич, „е нещо като почит“ към класическите записи на „Пинк Флойд“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg