Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Роджър Уотърс: Шефът на Фейсбук е сред най-влиятелните идиоти в света

„Няма начин“, отвърна певецът на молба от Зукърбърг да използва песен на „Пинк Флойд“

Роджър Уотърс определи Марк Зукърбърг като малък никаквец. Снимка: Стопкадър от видео от събитието - Роджър Уотърс: Шефът на Фейсбук е сред най-влиятелните идиоти в света

Роджър Уотърс определи Марк Зукърбърг като малък никаквец. Снимка: Стопкадър от видео от събитието

Роджър Уотърс отговори с обида на предложение от Марк Зукърбърг за щедра сума срещу правата на песента „Another Brick in the Wall Part II“. Създателят на Фейсбук се е свързал с легендарния музикант от „Пинк Флойд“, за да поиска разрешение да използва парчето в нов видеоклип, промотиращ Инстаграм, пише „Лауд Уайър“.

Уотърс разказа за това на специално събитие, част от кампания, която настоява за освобождението на Джулиан Асандж, основател на „Уикилийкс“. Асандж, подсъдим в Америка за разпространяването на секретни държавни документи, бе арестуван през 2019 г., след като еквадорското правителство му отказа убежище в страната.

На събитието певецът представи писмо от основателя на Фейсбук Марк Зукърбърг, в което пита за правата над „Another Brick in the Wall“.

„Това е официално писмо от Марк Зукърбърг до мен – обясни Уотърс пред гостите на събитието. – Пристигна тази сутрин с предложение за огромна, огромна сума пари и отговорът е „Майната ти! Няма никакъв начин!“

Според Уотърс молбата е просто пореден пример за „пъклен ход, с който да поемат контрол над абсолютно всичко“. Той представи част от съдържанието на писмото:

„Вярваме, че основното послание на тази песен все още е валидно и необходимо днес, истинско доказателство за безвремието на вашето творчество“.

„И те искат да направят Фейсбук и Инстаграм още по-големи и влиятелни, отколкото вече са, за да продължат да цензурират всички ни в тази зала и да предотвратят разпространението на историята на Джулиан Асандж – каза Уотърс. – Няма да бъда част от тази глупост, Зукърбърг. Човек се пита как такъв малък никаквец има каквато и да е власт… И ето го сега, един от най-влиятелните идиоти в света“.

„Another Brick in the Wall“ излиза през 1979 г. като част от албума „Стената“. Композицията е от три части, втората излиза като сингъл и оглавява чарта „Билборд Хот 100“, преди да се превърне в платинен сингъл в САЩ.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90