POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Роджър Уотърс: Украинското правителство иска да ме ликвидира

Музикантът с интервю за „Ролинг Стоун“, в което споделя вижданията си за конфликтите в Украйна, Сирия и Израел

„Америка е най-злата от всички държави и надминава всички останали 10 пъти. Ние избиваме повече хора. Месим се в изборите на други народи“, коментира Роджър Уотърс. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Роджър Уотърс: Украинското правителство иска да ме ликвидира

„Америка е най-злата от всички държави и надминава всички останали 10 пъти. Ние избиваме повече хора. Месим се в изборите на други народи“, коментира Роджър Уотърс. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Роджър Уотърс смята, че името му е в черен списък с врагове на украинското правителство и животът му е в опасност, сподели самият той в интервю за музикалното списание „Ролинг Стоун“. Уотърс, който осъди войната в Украйна, но все пак изтъква, че вина за нея имат западните правителства и САЩ, определи доказателствата за потенциалните военни престъпления на Русия като пропаганда.

„Америка е най-злата от всички държави и надминава всички останали 10 пъти – коментира британският музикант. – Ние избиваме повече хора. Месим се в изборите на други народи. Ние, американската империя, вършим всичко това.“

Украинците, които вече месеци наред отблъскват руски, а не американски военни, може и да не се съгласят с тази позиция, отбелязва журналистът Джеймс Бол.

„Тези репортажи са западна пропаганда. Това е точно обратната страна на руската пропаганда: „Руснаците се намесиха в нашите избори“, руснаците направиха това или онова. Всичко това са лъжи, лъжи, лъжи, лъжи“, отговаря музикантът.

Интервюиращият все пак опитва да пробие „тухлената стена“ на Уотърс, обяснявайки му, че информацията за войната в Украйна идва не само от самите украинци, но и от пратеници на световните медии, от познати на самия Уотърс в страната, както и от органите, разследващи военни престъпления, и не е съвпадение, че наблюденията им се припокриват.

„Може би – сякаш поддава Уотърс, но колебанието му не трае дълго. – Но не забравяйте, че аз съм в черния списък с врагове на Украйна, подкрепен от украинското правителство. Аз съм в ши**ния списък, а те вече са убивали хора… Когато те убият, пишат „ликвидиран“ на снимката ти. Е, аз съм на една от тези снимки.“

Твърдението на Уотърс не е вярно, но не е и съвсем грешно, отбелязва „Ролинг Стоун“ – името му присъства в списък на крайнодясна украинска организация, където се „следят“ враговете на страната: наемници от „Вагнер“, журналисти, обвинени, че подкрепят нелегитимната власт в Донбас и други. Сайтът бе разкритикуван от международните власти, но все още не е бил свален от украинските регулаторни органи. Администраторите му твърдят, че не поддържат списък с врагове за унищожение, а правят справка за законодателните органи и специалните служби.

„Хората в Украйна не заслужават да умират – продължава Уотърс. – А Русия не трябваше да бъде провокирана да нахлува в Украйна, след като в продължение на 20 години опитаха да избегнат конфликт с дипломатични мерки към Запада.“

Миналата седмица Уотърс адресира отворено писмо до Путин, в което го призовава да сложи край на войната и да търси мирно разрешение.

Вижте още: РОДЖЪР УОТЪРС КЪМ ПУТИН: МАЙНАТА ТИ, АКО ИСКАШ ДА ВЗРИВИШ СВЕТА

По-натам музикантът предлага вижданията си за конфликта в Сирия и твърди, че руската армия била поканена от правителството на Башар Асад, а Израел определя като „супремасистки колониален проект, който работи по схемата на апартейда“. Уотърс уточнява, че критиките му са насочени към държавата, а не конкретно към евреите.

Противоречивите изказвания на Уотърс идват насред американските дати от турнето му „This Is Not A Drill“. Обиколката му в Европа започва през март 2023 г., като два от концертите му в Полша вече бяха отменени заради позицията му относно войната.

Вижте още: НЕЖЕЛАН ЗАРАДИ ПОЗИЦИЯТА СИ ЗА ВОЙНАТА, РОДЖЪР УОТЪРС ОТМЕНИ КОНЦЕРТИ В ПОЛША

Това обаче едва ли ще бъде единственият проблем пред бъдещите приходи на музиканта, смятат коментаторите – макар и все още да няма официално потвърдена информация, „Файненшъл Таймс“ твърди, че „Пинк Флойд“ преговарят за продажбата на целия си каталог и търсят около 500 млн. долара за сделката. Уотърс не само е сред членовете основатели, но и основен текстописец и акционер, пише „Варайъти“, а за каталога тече ожесточено наддаване от най-големите звукозаписни компании. Според източници на изданието обаче една от заинтересованите страни е пожелала да се оттегли от надпреварата и твърде възможно е скоро да последват и още откази.

„Останалите членове на групата сигурно са бесни“, коментира източникът.

Музикалният каталог на „Пинк Флойд“ е сред най-ценните в съвременната музика с хитови албуми като „Dark Side of the Moon“, „The Wall“, „Wish You Were Here”, „Animals“, „Meddle“, „Piper at the Gates of Dawn“ и други. Вече бяха постигнати сделки за продажбата на творчеството на Боб Дилън и Брус Спрингстийн (на цена от по 600 млн. долара), на Нийл Йънг, Стиви Никс, Джеймс Браун и много други.

Напрежението между основните членове на „Пинк Флойд“ – Уотърс, Ник Мейсън, Дейвид Гилмор, Рик Райт е вече покойник – не е новина. Уотърс, навремето основен текстописец, напуска през 1985 г. След това групата е събрана отново от Гилмор и продължава дейността си без Уотърс, който през това време се отдава на солова кариера.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg