VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Роджър Уотърс в ожесточен спор с журналист от Си Ен Ен за войната в Украйна (видео)

Музикантът от „Пинк Флойд“ е на турне в САЩ и част от шоуто му е лозунг с примери за военни престъпници, където са портретите на Джо Байдън и Доналд Тръмп

Роджър Уотърс посъветва журналиста от Си Ен Ен да чете повече за актуалните събития по света. Снимка: Стопкадър - Роджър Уотърс в ожесточен спор с журналист от Си Ен Ен за войната в Украйна (видео)

Роджър Уотърс посъветва журналиста от Си Ен Ен да чете повече за актуалните събития по света. Снимка: Стопкадър

Актуалният политически климат заема голяма част от мислите на Роджър Уотърс в последно време. Музикантът от „Пинк Флойд“ влезе в спор за руската инвазия в Украйна в интервю за Си Ен Ен и заяви, че президентът Джо Байдън е военен престъпник и подклажда войната.

Уотърс в момента е на турне в Северна Америка, озаглавено „This is not a drill“ (Това не е учение), наситено с политически послания. Като част от шоуто на екрана върви колаж с портрети на популярни личности на фона на гигантски надпис „Военни престъпници“, сред които са и портретите на последните президента на САЩ Доналд Тръмп и Джо Байдън.

Попитан от журналиста Майкъл Смеркониш защо настоящият американски президент е попаднал в това число, музикантът отговаря:

„За начало: Джо Байдън подклажда войната в Украйна. Това е огромно престъпление. Защо САЩ не окуражи Зеленски да преговаря, слагайки край на необходимостта от тази ужасяваща, отвратителна война?“

„Но вие обвинявате страна, която беше нападната. Разбрали сте го погрешно“, отговори журналистът.

След известно колебание, Уотърс контрира така:

„В тази война на практика става дума за действията и ответните реакции на факта, че НАТО се приближава все повече до руската граница, нещо, което те обещаха, че няма да правят, когато с Горбачов се договориха за изтеглянето на СССР от цяла източна Европа“.

Ролята, с която САЩ се представят пред света, е на освободители, отбелязва Смеркониш и дава за пример Втората световна война.

„Ние влизаме във Втората световна война заради Пърл Харбър – отговаря музикантът. – Преди това сме напълно изолирани от конфликта. Слава на бога, че руснаците дотогава вече са били спечелили войната. Нека не забравяме, че 23 млн. руснаци умират, за да защитят теб и мен от нацистката заплаха.“

„Човек би си помислил, че руснаците са си научили урока и не биха нападнали Украйна“, отговаря шеговито журналистът.

Ожесточеният спор продължава още няколко минути, в които Уотърс заявява още, че Тайван е част от Китай и държавата защитава човешките права на гражданите си. Запазвайки любезен тон, журналистът слага край на разговора си с Уотърс, но не и преди певецът да го посъветва „да чете повече“ за политическите събития по света и да определи разсъжденията му като пропаганда.

Колкото до почитателите на „Пинк Флойд“, които не одобряват политическите му възгледи, Уотърс отправи специално послание за тях още в самото начало на концертния спектакъл:

„Ако сте от онези хора, които казват, че обичат „Пинк Флойд“, но не могат да понасят политиката на Роджър, може да идете на м***а си още сега“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС