Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Роджър Уотърс заплашва със съд, ако отменят още негови концерти

След Франкфурт, и общините в Мюнхен и Кьолн са внесли предложения да бъдат свалени концертите му

През февруари Франкфурт отмени концерт на Роджър Уотръс с аргумента, че музикантът е „прочут като антисемит“. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Роджър Уотърс заплашва със съд, ако отменят още негови концерти

През февруари Франкфурт отмени концерт на Роджър Уотръс с аргумента, че музикантът е „прочут като антисемит“. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Роджър Уотърс се закани, че ще предприеме правни действия срещу германските общински власти, ако още негови концерти в страната отпаднат. През февруари Франкфурт отмени събитието от турнето му „This is not a drill“ с аргумента, че музикантът е „прочут като антисемит“, сега предложения за отмяна на негови концерти са влезли за гласуване в общинския съвет и на Мюнхен. Събитието там е насрочено за 21 май в „Олимпиахале“, съобщава „Дойче Веле“.

Подобно предложение е било внесено и в съвета в Кьолн през февруари, но все още не е гласувано. Организаторите от „Lanxess Arena“ казват, че „към момента няма правни основания за извънредно прекратяване“ на концерта на Роджър Уотърс в Кьолн.

В опит да предотврати вълна от отменени концерти, Уотърс е инструктирал юридическата кантора „Höcker“ да предприеме действия, за да оспори евентуални бъдещи отмени на събитията му.

„Мюнхенската община харчи напразно парите на данъкоплатците за нещо, което няма как да успее – коментират от кантората пред „Гардиън“. – Юридически ситуацията е ясна, но те въпреки всичко продължават напред, неприемливо е.“

В изявление, подписано от кантората и мениджмънта на Уотърс във Великобритания, се казва, че тези действия са „противоконституционни, неаргументирани и взети на базата на изфабрикуваното обвинение, че Роджър Уотърс е антисемит, а той не е“.

„Господин Уотърс смята, че ако този дързък опит да бъде заглушен бъде оставен без отговор, това ще има сериозни, дългосрочни последствия за всички творци и активисти по цял свят“, се казва още в изявлението.

Билетите за двата концерта в Мюнхен и Кьолн все още са в продажба, става ясно след проверка в сайта на музиканта.

Уотърс в момента е в европейската част на световното си турне „This Is Not a Drill“ и се готви за преиздаването на албума „Dark Side of the Moon“ на „Пинк Флойд“, но в нова версия, записана само от него без участието на бившите му колеги от групата, с които не е в добри взаимоотношения. Комуникацията между тях още повече охладня след избухването на войната в Украйна, текстописецът на „Пинк Флойд“ Поли Самсън заяви, че Уотърс е „антисемит в прогнилата си същност, апологет на Путин и лъжлив, крадлив, лицемерен женомразец и мегаломан“. Думите ѝ бяха подкрепени от нейния съпруг Дейвид Гилмор.

Уотърс е широко критикуван в последната година заради твърдението си, че войната в Украйна е провокирана от Запада, и че правителството на Украйна се управлява от нацисти.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg