Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Рокада с паметниците: Христо Ботев вместо Коня пред парламента

 - Рокада с паметниците: Христо Ботев вместо Коня пред парламента

Конкурсът на Столична община за паметник на Алеко на бул. „Витоша“ е чудесна и актуална идея. Допълвам я с още няколко, но този път трябва да минат през конкурс на Министерството на културата.

Паметник на Христо Ботев в цял ръст, подобно на този във Враца, замества Коня пред парламента. Това малко бюстче в градинката на булевардите „Стамболийски“ и „Христо Ботев“ е мащабна грешка в мисленето ни.

От парламента „Цар Освободител“ се мести до Руската църква в умален вид (още при ремонта можеха да го направят, щяха да спестят средства).

Втората идея е на мястото на чернобилщината, извисена в градината на НДК, да издигнем Кан Аспарух в същите мащаби. Щом се намериха парици за Български Лувър, може пък да се намерят и за основателя на държавата ни!

Няма да е лоша и алтернатива за Аспарух – на мястото на Паметника на съветската армия, а Армията да се премести срещу парк-хотел „Москва“ – в двора на посолстовото-бункер има място. БеКаПето и руснаците ще платят преместването.

В тези рокади няма ни уйдурма, ни пренаписване на историята. Нищо няма да се руши. Времето никога и никъде не е оставало статично – на мястото на Бастилията французите символно построиха Оpera Bastille…

Тук става въпрос за наместване на пластове и символики. И за национално достойнство.

 

Текстът е от фейсбук профила на Бойко Богданов

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg