Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Рокля от косите на предците

Китайската етническа група Мяо предава плитките си от поколение на поколение

За някои хора историята е в книгите. За Мяо тя стои на главите. - Рокля от косите на предците

За някои хора историята е в книгите. За Мяо тя стои на главите.

Женските коси в китайското малцинство Мяо не се губят. Традицията в древния народ повелява майката да предава при сватбата на своята дъщеря ценно наследство – сплетените кичури на прадедите, понякога дълги по няколко метра.

Роклите от коси съдържат дори кичури на два или три века, предавани от поколение на поколение. При специални поводи те се оплитат около дървени рога, привързани за главата на жената, и оформят забележителните естествени перуки.

Традицията се смята за жив начин да се почетат предците. Всеки път когато жена понесе косите на майка си, баба си, прабабите си – това е поглед към тях. Както обобщават етнолози – за някои хора историята е в книгите, но за Мяо тя стои на главите.

3

4

5

6

7

8

9

10

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС