POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Роман на българин оглави класация за най-продавани книги в Бразилия

„Преди да замлъкна“ разказва за бягство от тоталитарна България и за спасяването на българските евреи

Илко Минев не живее в България от 1970 г., но връзката му с родината остава силна. Снимка: Личен архив - Роман на българин оглави класация за най-продавани книги в Бразилия

Илко Минев не живее в България от 1970 г., но връзката му с родината остава силна. Снимка: Личен архив

Книга на българина Илко Минев се нареди в класация на най-продаваните книги в Бразилия. „Преди да замлъкна“ (издадена в Бразилия като „Onde estão as flores“) оглавява списъка с бестселърови художествени книги за периода 20-26 март, сочи класацията на изданието „Publishnews“. Електронният ежедневник отразява литературни новини от страната и света и твърди, че изготвя „най-точният и достоверен списък за най-продаваните книги в Бразилия“.

Романът на Минев успява да изпревари по продажби „Никога повече“ и „Всичко започва с нас“ на Колийн Хувър, романи, изключително популярни в „ТикТок“, превърнали писателката в разпознаваемо име по цял свят. В месечната класация за март обаче американската авторка измества Минев и праща книгата му на четвъртото място по интерес с малко над 4500 продажби.

„Преди да замлъкна“ е дебютният роман на Минев, преведен е на португалски през 2013 г. и през 2021 г. излиза в Бразилия в ново издание. Романът се базира на исторически факти и представя Лико Хазан, възрастен мъж, чичото на автора, чийто разказ започва в България, преминава през Турция и завършва в Амазония. Романът очертава историческа панорама на Европа, разказвайки за безпрецедентното спасяване на 50 хил. български евреи, става ясно от синопсиса, публикуван на сайта. Писателят дава подробности за миграционния поток на евреите към рядко населения северен регион на страната и защитава без идеология един свят без войни.

Самият Минев познава от първа ръка ужаса на тоталитарния режим, трудностите да изкорениш живота си и да го започнеш наново в земя с толкова различни навици и обичаи, отбелязва „Publishnews“. Имигрира първо в Белгия, преди да се установи в Бразилия.

Минев напуска България през 1970 г., след като приятелят му и състудент Жерминал Чивиков е задържан и осъден на четири години затвор заради политическа дейност. Минев е обявен за неблагонадежден и след безброй разследвания той е принуден да напусне родината си. Получава политическо убежище в Белгия, а след това и предложение за работа в Сао Пауло, където има роднини. Няколко месеца по-късно става главен мениджър на фирма в Манаус.

През 2012 г., когато е на 66 години, изоставя бизнес кариерата си и се отдава на прозата. Живее в Манаус повече от 40 години и споделя, че се чувства като кореняк, но еврейско-българските му корени продължават да влияят на живота му. Илко Минев е и носител на наградата „Братя Евлоги и Христо Георгиеви“ като щедър дарител на Софийския университет.

У нас са издавани книгите му „В сянката на изгубения свят“, „Дъщерята на реките“ и „По следите на Алемоа“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg