Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Изучават роман на Георги Господинов във Варшавския университет

„Физика на тъгата“ ще се обсъжда в курса „Съвременна световна литература“

„Физика на тъгата“ е в един списък със „Сто години самота“, „Параграф 22“, „Името на розата“, „Истанбул“ и други прочути заглавия от световната литература. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Изучават роман на Георги Господинов във Варшавския университет

„Физика на тъгата“ е в един списък със „Сто години самота“, „Параграф 22“, „Името на розата“, „Истанбул“ и други прочути заглавия от световната литература. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Роман на Георги Господинов влезе в обучителната програма на Университета във Варшава. „Физика на тъгата“ е сред 15-те книги, които ще се обсъждат по време на избираемата дисциплина „Съвременна световна литература“, където са още „Сто години самота“ на Маркес, разказите на Борхес, „Параграф 22“ на Джоузеф Хелър, „Името на розата“ на Умберто Еко, „Истанбул“ на Орхан Памук и др.

„Никога не съм си го представял, но винаги съм обичал точно тези книги“, каза писателят, споделяйки новината навръх Деня на Европа, 9 май.

Целта на курсовете е да представи на студентите „субективно избрани романи“ сред най-важните шедьоври от световната литература на ХХ и XXI век. Курсът се провежда на полски език и студентите ще работят по превода на „Физика на тъгата“ на Магда Питлак, отличена заедно с Господинов с полската награда „Ангелус“.

Фокусът ще бъде поставен върху проблемите на самата дефиниция „световна литература“, както и разположението на избраните романи в космополитната и националната им култура. В процеса на анализиране на всеки роман могат да се проявят няколко теми за обсъждане, изтъкват организаторите на курса – транскултурализъм, паралели между теми, засегнати в романи от друга страна, междуличностни конфликти, изкривяване на социални роли, криза на личността и много други.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах