Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Роман на годината на „13 века България”: „Поразените” на Теодора Димова

Връчването на наградата ще бъде излъчено онлайн

Писателката Теодора Димова. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Роман на годината на „13 века България”: „Поразените” на Теодора Димова

Писателката Теодора Димова. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

„Поразените“ на Теодора Димова получава наградата „Роман на годината“ в конкурса на Национален дарителски фонд „13 века България”. Книгата е посветена на времето непосредствено след 9 септември 1944 г. Три жени и едно дете разказват за сблъсъка си с овластеното зло. Изповедната форма и дълбоката емоция са форма на съхраняване на паметта за едно все още неосмислено докрай време на издевателства.

Вижте още: СМЪРТ, СМЪРТ, СМЪРТ. ТЕОДОРА ДИМОВА ОТВЕЖДА В ДНИТЕ СЛЕД ДЕВЕТИ

Романът на Теодора Димова е деветият лауреат на отличието, определен след гласуване на жури в състав: проф. д.ф.н. Боян Биолчев (председател), проф. д.ф.н. Амелия Личева, Здравка Евтимова, Атанас Капралов и Светлозар Желев.

„Поразените” спечели в конкуренцията на още пет номинирани книги – „Балкански ритуал“ на Георги Тенев, „Странстващият албатрос“ на Деметра Дулева, „Хроники на неведомото“ на Николай Терзийски, „Чекмо“ на Момчил Николов и „Чудовището“ на Владимир Зарев.

Наградата ще бъде връчена на 15 юни в Национален дарителски фонд „13 века България”, а връчването ще бъде показано във видеоизлъчване в сайта на фонда в рубриката „Неразказани истории”. На 8 юни там ще бъде представена и видеосреща разговор с журито за съвременните тенденции в българската литература и значението на наградата за развитието им.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Върхът у мен

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах