Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Роман на Здравка Евтимова излезе в САЩ

Българската писателка ще представи на голям европейски симпозиум най-изявените български автори от последните години

Писателката Здравка Евтимова. Снимка: Гергана Костадинова/БГНЕС - Роман на Здравка Евтимова излезе в САЩ

Писателката Здравка Евтимова. Снимка: Гергана Костадинова/БГНЕС

Романът на Здравка Евтимова „Зелените очи на вятъра“, който излезе в България през 2018 г. под знака на издателство „Жанет 45“, беше публикуван от издателство „Fomite Press“, САЩ, със заглавие „Приют за мъже и кучета“ в печатен и електронен вариант, съобщи авторката за „Площад Славейков“.

Това е петата книга на Здравка Евтимова, която излиза в САЩ. Досега в английски превод за американската публика са били представени романите ѝ „Една и съща река“ със заглавие на английски език „You Can Smile on Wednesdays“ (Може да се усмихваш в сряда), „Арката“ със заглавие на английски език „In the Town of Joy and Peace“ (В града на радостта и мира), Романът „Четвъртък“ със заглавие на английски език „Sinfonia Bulgarica“, сборникът с разкази „Стари коли и други разкази“ с английско заглавие „Carts and Other Stories“.

По покана на академик Йон Дяконеску, председател на фондация „Михай Еминеску“, Румъния, на 23 септември 2022 г. Здравка Евтимова ще представи България на симпозиума „Балканите и модерността в литературата“ в Румъния. Тя ще запознае участниците, представители на страните от Европейския съюз, със знакови творби на съвременни български писатели, които формират до голяма степен литературния вкус у младото поколение в България.

Материалът на Евтимова е с фокус постиженията на съвременните български писатели, спечелили крупни европейски награди: Георги Господинов, Теодора Димова, Милен Русков, Деян Енев, Алек Попов, Захари Карабашлиев, Георги Карастоянов, Георги Бърдаров, Кристин Димитрова, Ангел Игов, Александър Секулов, Калин Терзийски, Милена Фучеджиева, както и търсенията на млади български белетристи, участници в Майсторския клас на Евтимова по време на празниците „Аполония 2022“ в Созопол.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg