POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Симфония“ на Здравка Евтимова ще се чете в Италия

До края на 2015 г. книгата ще излезе и в Македония, Китай и Сърбия

На български език романът „Четвъртък“ излиза през 2003 г. - „Симфония“ на Здравка Евтимова ще се чете в Италия

На български език романът „Четвъртък“ излиза през 2003 г.

Романът „Четвъртък“ на Здравка Евтимова бе публикуван на италиански език със заглавие „Sinfonia“. След като в края на 2014 г. книгата бе издадена и в САЩ като „Sinfonia Bulgarica“, от началото на март т.г. тя вече е на разположение и на читателите на Апенините. До края на 2015 г. издания ще има и в Македония, Китай и Сърбия. В България книгата бе публикувана през 2003 г.

Италианският разпространител на „Sinfonia“ e издателство „Salento“. Книгата влиза в поредицата „Балканска литература“, а цената ѝ е 16 евро.

Романът на Здравка Евтимова разкрива живота на четири жени в съвременна България.

SinfoniaДебелото момиче Симона, чийто баща е сенчест бизнесмен, а самата тя е влюбена в циганина Симо, на когото първоначално плаща да спи с нея, а той я обича с цялото си златно сърце, без да подозира кое е момичето, което иска да направи своя жена.

Симона е приятелка на г-жа Арсениева, съпруга на изключително влиятелен бизнесмен. Тя е много привлекателна жена, отегчена от бизнес-партньорите на съпруга си и въпреки че спи с един от тях, мечтае за Д. – тайнственото момиче, което я масажира всеки четвъртък от 18 до 19 часа.

Майката на Д. е безработна преводачка от руски език, станала по неволя гувернантка на сина на г-н и г-жа Арсениеви. Нора – корава млада жена, работеща в долнопробното кафене „Мазното”, е подложена на грозни унижения. Но тя излиза победител в борбата с насилниците и силните на деня.

Здравка Евтимова е родена в Перник през 1959 г. и освен писател е преводач от английски, френски и немски език. Разказите ѝ са излизали в 21 държави по целия свят, а през 2005 г. кратката история „Васил“ стана един от 15-те победители в световната надпревара за разказ на BBC. Тя е носителка на българските литературни награди за проза „Чудомир“ (1982), „Анна Каменова“ (1995), награда за разказ на в. „Труд“ (1999), награда за разказ „Началото на 21 век“ и др.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90