Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Отказаха на Полански гаранция, че няма да влезе в затвора 

Съдия отхвърли искането на режисьора за имунитет, с обяснението, че богатите и прочути не могат да получават специално отношение

Наскоро адвокатите на 83-годишния Роман Полански оповестиха, че той е готов да се върне в САЩ и да се изправи пред съда след като близо 40 години се укрива, ако получи уверения, че няма да лежи в затвора. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Отказаха на Полански гаранция, че няма да влезе в затвора 

Наскоро адвокатите на 83-годишния Роман Полански оповестиха, че той е готов да се върне в САЩ и да се изправи пред съда след като близо 40 години се укрива, ако получи уверения, че няма да лежи в затвора. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Роман Полански не успя в поредния си опит да сложи край на дългогодишното съдебно преследване за изнасилване. През 1977 г. Полански (на 44 г. по онова време) се призна за виновен в незаконен секс с 13-годишно момиче. През 1978-а режисьорът е арестуван и по нареждане на съда е подложен на тримесечно психиатрично изследване в затвора. Освободен е след 43 дни, с препоръка за условна присъда. Но когато разбира, че е по-вероятно да влезе в затвора, той хваща самолет за Франция часове преди обявеното произнасяне на присъдата.

Наскоро адвокатите на 83-годишния режисьор оповестиха, че той е готов да се върне в САЩ и да се изправи пред съда след като близо 40 години се укрива, ако получи уверения, че няма да лежи в затвора. По време на изслушването пред съдия Скот Гордън миналия месец, от прокуратурата призоваха Полански да се върне в САЩ, за да бъде съден, с уточнението, че не бива да получи специално отношение като „богата знаменитост“.

В изявление в понеделник говорител на Върховния съд в Лос Анджелис обяви:

Съдия Гордън отсъди, че исканията и предложенията на ответника не се приемат“.

След бягството му от САЩ, пътуванията на Полански е ограничени до три страни: Франция, Швейцария и родната му Полша. Неговият адвокат, Харланд Браун, каза, че съдия Гордън не е решил това, което той нарича централния въпрос в случая: неправомерните действия от няколко предишни съдии, работили по делото.

Според адвоката, по случая са представени писма, в които съдии са обсъждали условията, при които Полански би могъл да се върне, за да се изправи през съда.

Но изглежда, че това е просто още един опит да се прикрие истината“, заяви Браун в интервю.

Той твърди, че се надявал да види как съдебната система ще коригира свои предишни грешки в този случай и дали е „способна сама да изцели себе си“.

Решението на съдия Гордън доказа, че не може“, твърди Браун.

Според съдията, Полански и Браун „не са представили достатъчно надеждни, допустими доказателства или юридически аргументи, за да оправдаят своето искане“.

В предишни съдебни решения също се настояваше, че единственият начин Полански да се обърне към съда е като се яви лично в Лос Анджелис за изслушване. Това най-вероятно би довело до неговото арестуване и влизането му в затвора в очакване на изслушването.

Браун смята, че след 43-дневния престой на Полански в затвора преди бягството му и домашния арест в Швейцария по време на проваления опит за екстрадиция през 2009 и 2010 г. означава, че той вече е лежал достатъчно.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg