Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Роман Полански иска обратно членството си в Академията

Отнето е, без да има доказателства по обвиненията за изнасилване, смята режисьорът

Роман Полански твърди, че движението #MeToo е „лицемерие“ и „масова истерия“. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Роман Полански иска обратно членството си в Академията

Роман Полански твърди, че движението #MeToo е „лицемерие“ и „масова истерия“. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Роман Полански заведе дело срещу американската Академия за филмово изкуство, тъй като смята, че членството му в нея е неправомерно отнето през май 2018 г. Режисьорът е обвинен в изнасилване, но според него няма доказателства за вината му, което прави изключването му от редиците на организацията за нечестно, съобщава „Варайъти“.

„Процедурите, предприети за отнемането на членство на господин Полански, са справедливи и разумни – отговори говорител на Академията в специално изявление. – Академията стои зад решението си и го намира за подходящо.”

Делото, заведено от Полански в Калифорния, обвинява организацията, че не е спазила протокола си и не е базирала решението си на доказателства. Той настоява членството му да бъде възстановено, а разходите по съдебното дело да бъдат поети от Академията.

От там обосноваха решението си още миналата година, когато казаха, че режисьорът е изключен „в съгласие с Кодекса за стандарт на поведение на организацията”. Ръководството очаква от членовете „да спазват ценностите на Академията и да уважават човешкото достойнство”, допълниха те в изявление.

За да бъде отнето членство от Академията, предложението трябва да се гласува с мнозинство от две трети от 54-те управители на организацията.

„Ние оспорваме справедливостта на процедурата – коментира Харланд Браун, адвокат на Полански. – Изхвърлиха го без предупреждение и без да му дадат възможност да отговори. Дори липсваше обосновка защо. След 40 години, на същия ден като Бил Козби.”

Браун намекна миналата година, че Полански ще търси правата си в съда, като изпрати писмо до президента на Академията Джон Бейли. В него пишеше, че режисьорът има право да се обърне към съдебната система и „да поиска от Вашата организация да последва собствените си процедури, както и калифорнийския закон“.

Членството на Полански бе отнето заедно с това на комедианта Бил Козби в разгара на движението #MeToo, окуражило стотици жертви на сексуално насилие от по-висшестоящи от тях в Холивуд да разкажат историите си. Няколко месеца преди двамата да бъдат изключени, организацията изгони продуцента Харви Уайнстийн.

Полански бе арестуван през 1977 г. с обвинение за изнасилване на 13-годишно момиче. От десетилетия режисьорът живее във Франция, за да избегне съдебно преследване в Америка. Въпреки че продължава да снима с най-добрите имена на Холивуд и бе награден от същата Академия с „Оскар“ за „Пианистът“ (2003), вниманието към миналото му се възобнови покрай историите с Уайнстийн.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg