Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Роман Полански с ново обвинение в изнасилване

Бивша френска актриса разказва, че режисьорът я упоил и нападнал, когато била на 18

Роман Полански е дал признание за сексуален контакт с 13-годишно момиче през 70-те години, но твърденията на Валентин Моние категорично отрича. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Роман Полански с ново обвинение в изнасилване

Роман Полански е дал признание за сексуален контакт с 13-годишно момиче през 70-те години, но твърденията на Валентин Моние категорично отрича. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Режисьорът Роман Полански заплаши, че ще предприеме съдебни действия срещу медия, публикувала обвиненията на актриса, че е била изнасилена през 70-те. 86-годишният носител на „Оскар“ отрече случая в изявление, но напрежението отново се натрупва около Полански, избягал във Франция през 1978 г., след като призна за изнасилването на 13-годишно момиче в Лос Анджелис.

Жан Дюжарден, звездата от новия филм на Полански „Офицер и шпионин“, внезапно отмени свое интервю за телевизия TF1, което трябваше да се излъчи в неделя. Междувременно Гилдията на френските артисти обмисля да организира извънредна среща, на която да бъде обсъдено изключването на режисьора. За това решение гилдията ще се допита до всички кинаджии в редиците си, съобщава говорителят на организацията.

Валентин Моние, фотографка и бивша актриса, обвинява Полански в „изключително жестоко“ сексуално нападение и изнасилване, когато била на 18 г. Предполагаемото престъпление се е случило във вилата му в швейцарски ски курорт през 1975 г. Моние разказва пред френския вестник „Le Parisien“, че режисьорът и дал приспивателно преди атаката и след това се извинил със сълзи на очи и я молил никога да не разказва за случката.

В изявление на 11 ноември Полански отрече обвинението. Адвокатът му Ерве Темим заяви, че режисьорът се подготвя да предприеме юридически действия срещу изданието.

Америка за България

„Офицер и шпионин“, най-новото заглавие от Полански, предизвика противоречиви реакции още през септември, когато филмът бе включен в конкурсната програма на фестивала във Венеция и дори си тръгна с наградата на журито. Моние, снимала се в киното през 80-те години, коментира, че именно филмът, който разказва за една от най-големите съдебни грешки в историята на Франция – „Аферата Драйфус“, я провокирал да разкаже историята си.

Това не е първият път, в който Моние разказва за случката – тя вече е писала за това в писмо до първата дама на Франция, Брижит Макрон. Тя препраща случая на Марлен Шиапа, френския министър по въпросите за равенството между жените и мъжете и борбата срещу дискриминацията, която впоследствие настоя пред правителството за по-сериозни мерки при борбата със сексуалното насилие.

Шиапа поздрави Моние за куража и да направи историята си публична, но все пак наблегна на това, че бившата актриса трябва да се обърне към съда. Вероятно историята на Моние ще се окаже крайъгълен камък в историята на френското кино, където вълната на движението #MeToo, тръгнала от Холивуд, така и не достигна, отбелязва „Гардиън“.

Лист

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3