Софийски международен панаир на книгата

Роман Полански с ново обвинение в изнасилване

Бивша френска актриса разказва, че режисьорът я упоил и нападнал, когато била на 18

Роман Полански призна за сексуален контакт с 13-годишно момиче, но твърденията на Валентин Моние категорично отрича. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Роман Полански с ново обвинение в изнасилване

Роман Полански призна за сексуален контакт с 13-годишно момиче, но твърденията на Валентин Моние категорично отрича. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Режисьорът Роман Полански заплаши, че ще предприеме съдебни действия срещу медия, публикувала обвиненията на актриса, че е била изнасилена през 70-те. 86-годишният носител на „Оскар“ отрече случая в изявление, но напрежението отново се натрупва около Полански, избягал във Франция през 1978 г., след като призна за изнасилването на 13-годишно момиче в Лос Анджелис.

Жан Дюжарден, звездата от новия филм на Полански „Офицер и шпионин“, внезапно отмени свое интервю за телевизия TF1, което трябваше да се излъчи в неделя. Междувременно Гилдията на френските артисти обмисля да организира извънредна среща, на която да бъде обсъдено изключването на режисьора. За това решение гилдията ще се допита до всички кинаджии в редиците си, съобщава говорителят на организацията.

Валентин Моние, фотографка и бивша актриса, обвинява Полански в „изключително жестоко“ сексуално нападение и изнасилване, когато била на 18 г. Предполагаемото престъпление се е случило във вилата му в швейцарски ски курорт през 1975 г. Моние разказва пред френския вестник „Le Parisien“, че режисьорът и дал приспивателно преди атаката и след това се извинил със сълзи на очи и я молил никога да не разказва за случката.

В изявление на 11 ноември Полански отрече обвинението. Адвокатът му Ерве Темим заяви, че режисьорът се подготвя да предприеме юридически действия срещу изданието.

Америка за България

„Офицер и шпионин“, най-новото заглавие от Полански, предизвика противоречиви реакции още през септември, когато филмът бе включен в конкурсната програма на фестивала във Венеция и дори си тръгна с наградата на журито. Моние, снимала се в киното през 80-те години, коментира, че именно филмът, който разказва за една от най-големите съдебни грешки в историята на Франция – „Аферата Драйфус“, я провокирал да разкаже историята си.

Това не е първият път, в който Моние разказва за случката – тя вече е писала за това в писмо до първата дама на Франция, Брижит Макрон. Тя препраща случая на Марлен Шиапа, френския министър по въпросите за равенството между жените и мъжете и борбата срещу дискриминацията, която впоследствие настоя пред правителството за по-сериозни мерки при борбата със сексуалното насилие.

Шиапа поздрави Моние за куража и да направи историята си публична, но все пак наблегна на това, че бившата актриса трябва да се обърне към съда. Вероятно историята на Моние ще се окаже крайъгълен камък в историята на френското кино, където вълната на движението #MeToo, тръгнала от Холивуд, така и не достигна, отбелязва „Гардиън“.

КАМЕРЕН ОРКЕСТЪР НА ТЕАТЪР ЛА СКАЛА – МИЛАНО (CAMERISTI DELLA SCALA)