POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Роман Полански в Париж, за позор или за почести

Режисьорът присъства лично на ретроспектива на работата си, на фона на феминистки протести срещу него

Роман Полански, който има френско и полско гражданство, все още се издирва от властите в САЩ по обвинения за незаконен секс с 13-годишно момиче през 1977 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Роман Полански в Париж, за позор или за почести

Роман Полански, който има френско и полско гражданство, все още се издирва от властите в САЩ по обвинения за незаконен секс с 13-годишно момиче през 1977 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Режисьорът Роман Полански ще присъства лично на ретроспектива на кариерата му в Париж в понеделник, въпреки планираните протести срещу него и новите обвинения в изнасилване, предава „Гардиън“.

Водеща френска феминистична организация призовава за демонстрация пред „Синематек франсес“, където се открива събитието. По-рано се събираха подписи в петиция за отмяната на форума, но начинанието претърпя неуспех.

В петицията ретроспективата бе наречена „цинизъм“ и обида към жертвите на нападения, мобилизирали се в кампанията #MeToo.

„Това е обида срещу всички жертви на изнасилване и особено тези, пострадали от Полански – се казваше в текста. – Полански заслужава позор, а не почести.“

Организаторите определят като неуместно времето, което „Синематек“ са избрали за събитието във възхвала на режисьора – точно в пика на горящия скандал около холивудския продуцент Харви Уайнстийн.

Роман Полански, който има френско и полско гражданство, все още се издирва от властите в САЩ по обвинения за незаконен секс с 13-годишно момиче през 1977 г. Тогава Полански признава за деянието, но напуска страната, защото се опасява, че съдът няма да приеме споразумението му с прокуратурата за избягване на ефективна присъда. За последните четирийсет години са правени няколко опита за екстрадицията му – всички неуспешни.

По-рано този месец друга жена оповести, че е била изнасилена от Полански през 1972 г., когато е била едва на десет. Срещу режисьора има обвинения от този порядък от още три предполагаеми негови жертви.

През януари 84-годишният Полански бе принуден да се оттегли от това да е водещ на наградите „Сезар“, френският еквивалент на „Оскар“, след като 61 хиляди души се подписаха в петиция срещу него.

Коста-Гаврас, гръко-френският режисьор начело на „Синематек франсес“, вече заяви, че не е работа на институцията да съди или морализаторства, и на свой ред отправи обвинения за цензура към критиците на събитието.

„Верен на ценностите си и независимата традиция, „Синематек“ не се вижда като заместител на закона – се посочва в изявление на Коста-Гаврас. – Ние не даваме награди или сертификати за добро поведение. Нашата амбиция е различна: да показваме цялата работа на режисьори и да ги поставяме в постоянната история на „Синематек“.“

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg