Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Роман за неспазеното обещание на бяло семейство към чернокожа жена с „Букър“

Южноафриканският писател Деймън Галгут сравнен от журито с Уилям Фокнър и Вирджиния Улф

Деймън Галгут на церемонията по връчване на наградата „Букър“ в Лондон на 3 ноември. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Роман за неспазеното обещание на бяло семейство към чернокожа жена с „Букър“

Деймън Галгут на церемонията по връчване на наградата „Букър“ в Лондон на 3 ноември. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Южноафриканският писател Деймън Галгут е лауреат на литературната награда „Букър“ за 2021 г. Отличието му се присъжда за романа „Обещанието“ (The Promise), разказ за южноафриканско семейство в края на апартейда. Журито изтъкна „забележителното умение на романа да ни кара да мислим и гледаме с нов поглед на тези събития“ и сравни творбата му с творчеството на Уилям Фокнър и Вирджиния Улф, отбелязва „Гардиън“.

Галгут вече два пъти е бил в краткия списък с номинации за „Букър“. Финансовото измерение на наградата е 50 хил. паунда (ок. 59 хил. евро).

„Обещанието“ е деветият роман на Галгут и първият му от седем години насам. С него той става третият южноафриканец, който печели „Букър“.

Сюжетът на книгата проследява четири погребения, случили се в различни десетилетия. Главните герои са от едно бяло южноафриканско семейство, които живеят във ферма в покрайнините на Претория. Заглавието на книгата идва от обещание на член от семейството – той уверява чернокожата жена, работила за тях цял живот, че ще ѝ даде дом и земя за обработване. Обещанието остава неизпълнено.

Романът служи като „силен и недвусмислен коментар за историята на Южна Африка и самото човечество, който може да бъде сведен до един въпрос: Съществува ли в този свят истинска справедливост?“, обосновава се журито.

„Решихме, че тази книга е силно изпълнение – коментира Мая Ясаноф, историк и председател на журито. – Тя комбинира една изключителна история с богат набор от теми – историята на последните 40 години на Южна Африка – и ги предлага в много добра опаковка. Дори преди да започнем да обсъждаме отделните заглавия, проведохме широка дискусия какво прави един книга победител. За мен „Обещанието“ успява да обедини качествата на чудесното разказвачество с вниманието към структурата и литературния стил. С всяко прочитане откривахме нещо ново в книгата.“

Галгут израства в Претория, където се развива действието на романа. Днес живее в Кейптаун.

„Това бе много добра година за африканската литература – каза писателят, приемайки наградата. – Искам да приема това отличие от името на всички разказани и неразказани истории, на всички чути и пропуснати писатели от този забележителен континент, в който съм израснал. Надявам се, че хората ще започнат да приемат африканската литература по-сериозно.“

Галгут изтъква, че въпреки сериозните теми, с които романът му се занимава, за него е важно, че в него има и нотка хумор.

„Обещанието“ се занимава с тежки теми като погребения, смърт, разложение и изоставяне – посочва той. – Не мога да прекарам четири години в писането на книга, която ме депресира. Хуморът ми даде възможност да пиша за човешката страна на нещата, защото тази книга всъщност не е за мъртвите, а за живите.“

Структурата на романа е заимствана от киното. Наративът на „Обещанието“ прескача в перспективата на различни персонажи, понякога по средата на дадена сцена, точно както би го направила операторската камера, споделя писателят.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах