POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Роман за жертва на секстормоз отличен с „Ман Букър“

Анна Бърнс е първият автор от Северна Ирландия с престижната награда

За „Milkman“ Анна Бърнс се вдъхновила от детството си и града, където е израснала, Белфаст - „място, пълно с насилие, недоверие и параноя“. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Роман за жертва на секстормоз отличен с „Ман Букър“

За „Milkman“ Анна Бърнс се вдъхновила от детството си и града, където е израснала, Белфаст - „място, пълно с насилие, недоверие и параноя“. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Анна Бърнс е първият северноирландски автор, отличен с престижната литературна награда „Ман Букър“. Писателката спечели приза с романа „Milkman“ – разказ за жена, преживяла сексуален тормоз от по-възрастен и по-влиятелен от нея мъж. Според журито романът е „невероятно оригинален“, отбелязва „Гардиън“.

Това е едва третата книга на 56-годишната писателка, донесла ѝ отличие с премия от 50 хил. паунда.

Разказът в книгата се води от неназовано 18-годишно момиче, „средната сестра“, а далеч по-възрастния мъж, който я преследва, е наричан от нея „млекаря“.

„Никой от нас не е чел нищо такова досега – казва философът Куоми Антъни Апиа, председател на журито. – Крайно отличителният глас на Анна Бърнс предизвиква конвенционалното мислене и форма с изненадващата си и всепоглъщаща проза. Това е история за бруталност, сексуално посегателство и съпротива, подправена с язвителен хумор.“

Бърнс не бе спрягана за победител и остава безмълвна при обявяването на решението на комисията. По-късно, на среща с медиите, тя казва, че „просто е трябвало да изчака героите ѝ да ѝ разкажат историите си“.

През 2002-а тя става носител на наградата „Ориндж“ за книгата „No Bones“.

Попитана какво ще прави с парите от „Ман Букър“, тя отговаря, че ще „изчисти задълженията си и ще живее с остатъка“.

Анна Бърнс е родена в Белфаст, но сега живее в Есекс, а за историята си се вдъхновила от детството си и града, където е израснала – „място, пълно с насилие, недоверие и параноя“.

Бърнс е не само първият автор от Северна Ирландия, който печели „Ман букър“, но и първата жена, отличена с приза, от 2013-а насам. За наградата тя трябваше да се пребори със значими фигури в американската литература като Ричард Пауърс, Рейчъл Къшнър, фаворитката Дейзи Джонсън и канадката Еси Едугян. Председателят на журито Апиа споделя, че всички членове са били единодушни в решението си.

„Мисля, че този роман ще помогне на хората да се замислят за #MeToo. Трябва да бъде похвален, задето ни дава дълбока морално и интелектуално предизвикваща картина на движението“, добавя още Апиа.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90