Романът „Дамски гамбит“ за пръв път на български

След големия успех на минисериала на „Нетфликс“, ще се появи и книгата, в която бойното поле е човешкото съзнание

Аня Тейлър-Джой като Бет Хармън в сериала „Дамски гамбит“. Снимка: „Нетфликс“ - Романът „Дамски гамбит“ за пръв път на български

Аня Тейлър-Джой като Бет Хармън в сериала „Дамски гамбит“. Снимка: „Нетфликс“

„Дамски гамбит“, един от най-обсъжданите сериали на миналата година, значително повиши интереса на зрителите към шахмата. Историята за сериала всъщност е по позабравен роман на Уолтър Тревис от 1983 г., с който скоро ще може да се запознаят и българските читатели.

Романът „Дамски гамбит“ ще излезе за първи път у нас под логото на издателство „Кръг“. Очаква се книгата да се появи на пазара в края на март. По превода работи Борислав Стефанов.

Историята на Бет Хармън е познатата от минисериала на „Нетфликс“. Това е най-гледаният минисериал на платформата, сочат данни от компанията, оглавявал е Топ 10 по гледания в над 60 страни по света. Една от тях беше и България.

Вижте още: „ДАМСКИ ГАМБИТ“ – ШАХЪТ КАТО МЕТАФОРА ЗА ЗАВИСИМОСТТА

Сюжетът на сериала почти изцяло се придържа към книгата – малко момиче без родители се озовава в пансион, където не успява да се социализира. Единствена утеха намира в мазето, където може да играе шах с чистача, а когато това е невъзможно – във въображението на момичето, по време на безсънните нощи под въздействието на коктейл от успокоителни. На 12 девойката е осиновена от госпожа Уитли – лош родител, но точно това, от което се нуждае Бет. Развива се бързо в шахмата и съвсем скоро читателят ще забележи, че от грозноватото патенце Бет се превръща в лебед, красива млада жена. Почти без никаква помощ, скоро тя е готова да се изправи пред най-внушителния гросмайстор и да му бъде достойна партия.

Майкъл Ондатджи, авторът на „Английският пациент“, един от феновете на романа, споделя, че препрочита книгата „на всеки няколко години заради чистото удоволствие и умения на писателя“.

Това е най-добрата книга за шах, писана досега, ако не броим „Защитата Лужин“ на Владимир Набоков, пише през 1983 г. „Ню Йорк Таймс“. В него бойното поле е човешкото съзнание. На страната на добрите застава необичайният талант на Бет да разиграва цели шахматни двубои в главата си. На страната на лошите за алкохолът, наркотиците, самотата и комплексът за малоценност.

Мнозина питат може ли книгата да се чете и от хора, които нямат никакво познание за шаха – и отговорът е положителен. Авторът на книгата се учи да играе шах от 7-годишен и е на ниво С (средностатистически добър играч). Той не разказва шахматните ходове в отегчителни детайли, но описва достътчно, за да задържи вниманието и на хората, наясно с играта.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах