Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Ромео и Жулиета“ на Дзефирели – върхът на айсберга в сексуалната експлоатиция на непълнолетни

Десетки са примерите, в които аргументите „времето е било различно“ и „така е в Европа“ не важат при интимните сцени

Брук Шийлдс и Кристофър Аткинс в „Синята лагуна“. Снимка: Columbia Pictures Industries/IMDb - „Ромео и Жулиета“ на Дзефирели – върхът на айсберга в сексуалната експлоатиция на непълнолетни

Брук Шийлдс и Кристофър Аткинс в „Синята лагуна“. Снимка: Columbia Pictures Industries/IMDb

Новината, че Оливия Хъси и Ленърд Уайтинг, звездите на „Ромео и Жулиета“ на Дзефирели, съдят студио „Парамаунт“ за сексуална експлоатация на непълнолетни, предизвика полярни реакции сред обществото. Двамата актьори твърдят, че са имали обещание от режисьора, че няма да участват в голи сцени, и все пак са участвали в такава. Днес, 55 години по-късно, Хъси и Уайтинг търсят обезщетение от 500 млн. долара, което накара мнозина да видят скрит мотив зад обвиненията в тормоз.

Вижте още: 55 ГОДИНИ ПО-КЪСНО АКТЬОРИТЕ ОТ „РОМЕО И ЖУЛИЕТА“ НА ДЗЕФИРЕЛИ СЪДЯТ СТУДИОТО ЗА ГОЛА СЦЕНА

В киното има още десетки примери, които биха могли да се развият по ромеожулиетовски, отбелязва „Гардиън“. През годините индустрията не обръща внимание на голотата и сексуализирането на непълнолетни актьори с извинението, че „времето е било различно“ и „така е в Европа“, но жалбата на Уайтинг и Хъси може да промени това, смята Стийв Роуз в статия за изданието.

Какво да мислим например за Джоди Фостър, която на 12 години играе момиче, принудено да проституира, в „Шофьор на такси“? Или за Настася Кински, която на 13 участва в „Погрешно движение“ на Вим Вендерс и има гола сцена в ситуация с подчертано сексуален характер? (Кински по-късно работи с Вендерс в „Париж, щата Тексас“ и „Толкова далеч, толкова близо“.) Кариерата на младата актриса продължава все в този дух – на 14 снима чисто гола сцена в хоръра „To the Devil a Daughter“, на 17 има роля в комедията „Остани какъвто си“, където често се появява гола като любовница на Марчело Мастрояни, който тогава е над 50-годишен.

По-късно, през 1997 г., Кински казва:

„Ако имаше кой да ме защитава или да ме кара да се чувствам в безопасност, нямаше да приема определени неща. Голота. Това ме разкъсваше отвътре“.

Много заглавия от европейското кино през 70-те и 80-те размиват границата между еротична драма и тормоз над непълнолетни и за тях изобщо не важи аргументът „Така е в Европа“ – американските филми страдат от подобен проблем, изтъква Стийв Роуз. Само на 10 Брук Шийлдс се снима напълно гола за списание „Sugar and Spice“, част от издателската група на „Плейбой“. После идват „Хубавицата“, където актрисата е в ролята на 12-годишната дъщеря на проститутка в Ню Орлиънс (там също има голи сцени), както и хитовият „Синята лагуна“. Там Шийлдс е на 14, сюжетът изобилства от голота и секссцени. За тези кадри обаче продукцията използва 32-годишна дубльорка, което поражда друг вид въпроси.

Актрисата споделя, че не се е чувствала „наранена лично“ от участието си в „Хубавицата“, но допълва:

„Не съм сигурна, че този филм може да бъде направен сега. Предполагам, че можеше да се случи, само ако в ролята е по-възрастна актриса“.

Боксофис успехът на „Синята лагуна“ вдъхновява създаването на „Рай“, който представя същата история. В него обаче 17-годишната актриса в главната роля Фийби Кейтс изпълнява сама голите си сцени.

„Ако едно момиче иска да има кариера, то тя трябва да бъде готова да се съблече – казва тя през „Пийпъл“. – Ако имаш хубаво тяло, защо да не го покажеш?“

Актрисата и до днес не е заявила, че се е чувствала експлоатирана, но споделя с раздразнение, че филмовият екип е вкарал още голота във филма без нейно знание.

Най-шокиращият случай обаче, предшестващ жалбата относно „Ромео и Жулиета“, е делото, което френската актриса Ева Йонеска завежда срещу майка си Ирина. Още от 5-годишна възраст Ирина сама заснема и позволява на други снимки на дъщеря ѝ със сексуален характер. Още преди да навърши 13, снимките на Йонеско се появяват в италианския „Плейбой“ и на корицата на „Шпигел“. След поредица от съдебни дела Ирина Йонеско е осъдена да плати на дъщеря си 80 хил. евро, както и да унищожи всички нейни снимки.

След ерата на #MeToo подобни сцени се заснемат с участието на координатор по интимните сцени като Ита О’Брайън, която работи по сериала „Sex Education“. Първо, отбелязва тя пред „Гардиън“, сцените, изискващи голота, са ограничени до минимум и освен това преди да бъдат заснети задължително се репетират, за да няма изненади между актьорите. Много често интимните сцени дори не изискват голота, а се пресъздават с помощта на подходящо осветление, телесни бодита и други похвати. Родителите на непълнолетните актьори също се известяват предварително.

Може би е подходящо, че проблемът със сексуализирането на непълнолетни актьори се повдига тъкмо във връзка с „Ромео и Жулиета“, най-популярната любовна история в историята на изкуството, заключава „Гардиън“. Въпросите, пред които са изправени режисьорите днес, са същите като пред драматурга в миналото: как да се адресират подобни теми спрямо обществените възприятия на съвремието. Категорично може да се каже, че Шекспир е преодолял тази трудност, но 500 години по-късно опитите за интерпретацията по неговото творчество не звучат добре.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg