Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Ронят се главите на статуите на Столична библиотека

Ерозия унищожава камъка, от който са изваяни фигурите на фасадата на Столичната библиотека. Снимки: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Ронят се главите на статуите на Столична библиотека

Ерозия унищожава камъка, от който са изваяни фигурите на фасадата на Столичната библиотека. Снимки: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Скулптурните фигури върху фасадата на Столичната библиотека осъмнаха с глави, опаковани с найлонови чували. От институцията обясниха пред „Площад Славейков“, че това е временна мярка с цел предотвратяване на злополуки. По думите на директорката Юлия Цинзова, в момента няма опасност за посетителите на библиотеката.

Пораженията върху фигурите са установени още през септември 2018-а. След това от Столична община са дали предписания за обезопасяване на фасадата. Така скулптурните фигури се оказват с чували на главите. Ерозията на камъка обаче е видима и върху непокритите части на произведенията.

От Общината вече са готови с проект за авариен ремонт на композицията, както и на цялостната фасада на сградата. Очакват се специалисти от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНК), които да одобрят проекта. Според Цинзова за аварийния ремонт вече е осигурено финансиране. Целта е ремонтът на фасадата да завърши за официалното откриване на обновения площад „Славейков“.

Двете фигури са част от монументална композиция, създадена от М. Иванов, К. Шиваров и Ст. Пейчев. Жената олицетворява архитектурата, а мъжът – строителството. Сградата на Столичната библиотека е проектирана от архитект Виктория Ангелова (1902-1947). Построена е първоначално за Министерството на обществените сгради, пътищата и благоустройството. За цялостния облик на зданието заслуги имат също арх. Г. Овчаров и Й. Йорданов (сградата е достроявана през 1930-те години с допълнително крило към ул. „Раковски“).

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах