Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Росен Гергов: Аз съм диригент, а не пазач на симфоничен оркестър

Не смятам, че дисциплината в Радиооркестъра е лоша. Колегите се оплакват от ниските си заплати

„Музикантите напускат Симфоничния оркестър на БНР, защото другаде получават по-добри заплати“, казва диригентът Росен Гергов. Снимка: Емил Георгиев - Росен Гергов: Аз съм диригент, а не пазач на симфоничен оркестър

„Музикантите напускат Симфоничния оркестър на БНР, защото другаде получават по-добри заплати“, казва диригентът Росен Гергов. Снимка: Емил Георгиев

Симфоничният оркестър на БНР направи опит да задържи своя главен диригент Росен Гергов с писмо до генералния директор на медията Александър Велев. От писмото разбираме, че е нежелан от Теодосий Спасов, ръководител на музикалните състави в Радиото – и в момента той готви неговата смяна.

„За нас намерението и предприетите стъпки за подмяна на настоящия главен диригент са преднамерени, неоснователни и вероятно предизвикани от недобра осведоменост за процесите в оркестъра или недостатъчна компетентност – пишат музикантите до Александър Велев. – В настоящия момент, само след един приключил сезон, подобно действие би могло да бъде мотивирано единствено от непоправими различия в професионалните, художествено-творческите или моралните отношения между главния диригент и оркестъра. Категорично ви уверяваме, че такива мотиви не съществуват и всички ние сме изумени от желанието на Дирекцията да предприеме подобен акт.

Изразяваме дълбокото си възмущение от факта, че всичко това се случва зад гърба на оркестъра и най-вече игнорирайки мнението на неговия Художествен съвет.“

Писмото е подписано от почти всички членове на елитния оркестър.

Вижте още: ДИРИГЕНТЪТ НА РАДИООРКЕСТЪРА ПРЕД ОТСТРАНЯВАНЕ

В дъното на напрежението между симфониците, диригента Росен Гергов и директора Теодосий Спасов стоят изключително ниските заплати на музикантите. Ситуацията е толкова напрегната, че съставът е пред стачка. Тази готовност е определяна от ръководството на Дирекция „Музикална къща“ в Радиото като „липса на дисциплина“.

„Площад Славейков“ потърси мнението на всички страни в конфликта. Теодосий Спасов отклони поканата, но Росен Гергов отговори на нашите въпроси.

– Как бихте коментирали ситуацията в Симфоничния оркестър на БНР, г-н Гергов?

– На първо място бих искал да благодаря от сърце на колегите си музиканти, които ме подкрепят. Това за мен е знак, че работата ми е оценявана и че те са доволни как се развива сезонът до момента. Писмото, общо взето, описва ситуацията напълно каква е.

– Бяхте ли известен, че търсят нов титуляр за вашия пост?

– Имах неформален разговор с Теодосий Спасов преди около месец, когато той ме уведоми, че оркестърът не е доволен от това, че ме няма достатъчно време в България. Нещо, което не отговаря на истината – самите колеги ми споделиха, че те не са на това мнение, което е явно и от писмото до генералния директор.

С Теодосий Спасов се разделихме с разбирането, че ще имаме среща с генералния директор, когато се върна в България. Трябваше да обсъдим някакви варианти как може да се разреши този проблем. Настояването му е да има постоянен човек на поста или изобщо в Радиото, тъй като смята, че оркестърът има нужда от това.

– Как разбрахте, че междувременно се готви вашата смяна?

– Научих от колеги, този факт се обсъжда в музикалните среди, тъй като са предложили на един колега и той директно е отказал. Отвърнал е, че не иска да се замесва – защото едва ли би искал да заеме поста само и само да бъда сменен.

За мен най-шокиращото в цялата ситуация е, че това се случва без да сме провели официален разговор по тази тема – имах само, както споменах, кратък неофициален разговор в един ресторант. Без да сме го коментирали в официален разговор, нещата са се случили зад моя гръб, без да имам информация какво става.

– На тази неофициална среща Теодосий Спасов извести ли ви, че ще търси друг човек за вашия пост?

– Не, не го спомена. Помоли ме да му дам варианти какво да прави и аз предложих два. Първият е, както е било нерядко в оркестъра, да се назначи втори диригент, ако наистина държат да има човек тук непрекъснато. Имало е периоди, в които на щат в Радиооркестъра е имало дори трима диригенти. Вторият вариант е, ако наистина няма как да стане по друг начин, да напусна (тогава не знаех позицията на оркестъра и впоследствие се изясни, че музикантите не са на това мнение). Но помолих това да стане след една година, тъй като предстоящият сезон вече е готов и бих искал да си го свърша. Той е изготвен от мен, но не съм го представил още в Дирекцията, поради описаните обстоятелства изчаквам ситуацията да се изясни. На тази среща Теодосий Спасов каза, че няма проблеми и че ще се обсъдят нещата. Не било спешно.

– По онова време не е било спешно, но днес явно е на дневен ред – може би не можете да туширате исканията на музикантите за увеличение на заплатите?

– За истинските причини мога само да предполагам. На практика всеки главен диригент по света прекарва толкова време с оркестъра си, колкото и аз. Чисто административно при нас липсва инспектор, тъй като в момента той е в отпуск. Това е ключова позиция, отговаряща за дисциплината в оркестъра. Самата дирекция би трябвало, ако намери за нужно, да затегне дисциплината. Тя може да вземе градивни мерки – има достатъчно варианти – но главният диригент не е пазач, задължен да следи ежедневно какво правят музикантите. Не отговарям за дисциплината, за това има инспектор.

– В длъжностната ви характеристика има ли административни функции?

– Има, разбира се. Свързани са например с предлагането на хора, които да бъдат назначени за участия в изпитни комисии, давам отпуски на музикантите… Но досега всичко функционираше добре: ако ме няма в България за някакъв подпис, аз винаги съм на линия по мейл или по телефон – пращат ми документите, подписвам ги и ги връщам обратно.

– Вие живеете във Виена, нали така?

– Да, във Виена живея.

– Каква е практиката по света – възможно ли е главен диригент да ръководи от разстояние, да не живее постоянно в държавата, в която се намира съставът?

– Повечето главни диригенти по света ръководят по няколко оркестъра. В България, разбира се, всичко е малко назад, системата е доста остаряла.

– В какво се изразява така наречената лоша дисциплина на Симфоничния оркестър на Радиото, за каквато музикантите биват обвинявани, а от вас очакват да я оправите?

– Изобщо не смятам, че дисциплината в Симфоничния оркестър на БНР лоша. Колегите се оплакват от ниските си заплати. Това води до демотивация на състава, до нежелание за работа и до търсене на допълнителна навън. Започва да се взима не толкова присърце работата, колкото ако един музикант получава нормална, хубава заплата. Ако имаха нормални заплати, може би повечето от тях щяха да са 15 минути по-рано на работа. После, ако някой иска да отиде да свири навън, да му се откаже с добър аргумент, по-доброто заплащане. Но в случая, тъй като всеки един от тях зависи от тези ангажименти, често правим компромиси и ги пускам да свирят и на други места, за да могат да вържат двата края.

Музикантите в оркестъра си сравняват заплатите с тези във Филхармонията и Операта – и за съжаление, ние сме доста по-зле. Съответно хората търсят други възможности да свирят навън, а това се отразява на качеството на свирене в оркестъра, но това не е основното. Губим кадри, музикантите напускат, защото другаде получават по-добри условия за работа.

– Ръководството на Радиото как откликва на този проблем?

– Имахме среща с дирекцията, с генералния директор. Александър Велев беше позитивно настроен, че при новото правителство ще има начини да изиска увеличение на заплатите за оркестъра. И останахме с решението, че ще се работим заедно за търсене на необходимите средства, които липсват. Това беше преди около месец и половина.

– За какво увеличение говорим? Имахте ли конкретни цифри, конкретни предложения?

– Идеята беше за първоначално увеличение с 20-30% и после постепенно заплатите да се вдигнат до 50%.

Впрочем, и аз съм хванат в тази клопка, в която са музикантите – ниски заплати. Но аз не съм дошъл в оркестъра заради заплатата – а с радост, че имам възможност да работя с него, с желанието да променя каквото мога, за да усвоим един по-европейски начин на работа…

– Как работите в момента с „гилотината“, която очаквате да падне върху вас?

– Ами… вижте, аз още от самото начало знаех, че има големи проблеми в оркестъра. Ситуацията, в която се оказах, никак не ми е приятна, а и това внася смут сред колегите. Те са много неспокойни, в неизвестност са какво ще стане – а то ги засяга пряко. Аз лично ще си остана лоялен към оркестъра и не виждам какво мога да направя, освен да продължа да работя, докато съм на тази позиция. Ще изпълня плануваните два концерта, които имам до края на сезона (бел. ред. – краят на концертния сезон на Симфоничния оркестър на БНР е на 9 юни, ще прозвучат творби на Джон Адамс и Рихард Щраус). Освен ако не се случи нещо драматично дотогава.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg