Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Плевнелиев чете „Дядо вади ряпа“: Защото успехите са плод на общи усилия

Президентът се включи в инициативата „Чети с мен“ с приказка на Ран Босилек (снимки)

Народните приказки са първата духовна храна за малките, каза Росен Плевнелиев. Снимки: БГНЕС - Плевнелиев чете „Дядо вади ряпа“: Защото успехите са плод на общи усилия

Народните приказки са първата духовна храна за малките, каза Росен Плевнелиев. Снимки: БГНЕС

С приказката „Дядо вади ряпа“ на Ран Босилек се включи президентът Росен Плевнелиев в инициативата „Чети с мен“, която се провежда под негов патронаж. Тази година държавният глава прочете откъс от книга в Пловдив – пред десетки жители и гости на града под тепетата, събрали се в Цар-Симеоновата градина.

„Изборът ми на приказка не е случаен, важно е да помним поуката, че само с общи усилия можем да постигнем успехи – каза Плевнелиев, цитиран от агенция „Фокус“, и напомни думите на Ран Босилек, че децата трябва да бъдат възпитавани да ценят българското творчество и да обичат четенето. – Народните приказки са първата духовна храна за малките.“

В събитието се включиха още кметът на Пловдив Иван Тотев, който прочете приказката „Неволята“. Всъщност миналата година на „Чети с мен“ президентът Плевнелиев вече се бе спрял на тази творба – тогава той в София, заедно с нея, очерта и извода – че всеки гражданин и народ може сам да запретне ръкави и да си поправи каруцата; както и че тази приказка ни помага да не се взимаме насериозно.

Вижте още: ПРЕЗИДЕНТЪТ НА „ЧЕТИ С МЕН“: ДА ЗАПРЕТНЕМ РЪКАВИ И ДА ПОПРАВИМ КАРУЦАТА (СНИМКИ)

В четенето в Пловдив се включиха писателите Георги Господинов и Владимир Левчев, актьорите Владимир Пенев и Мартина Вачкова, певците Поли Генова, Рафи, Дони и Нети.

Пенев прочете пред публиката разказ на един от присъстващите – на Господинов. Вачкова напомни за Йордан Радичков с откъс от „Ние, врабчетата“, а Поли Генова, посрещната с бурни аплодисменти – представи глава от „Мечо Пух“. Дони и Нети пък изиграха откъс от „Пипи Дългото чорапче“.

Поли Генова с малките гвардейци

Поли Генова с малките гвардейци

Владимир Пенев чете разказ на Георги Господинов

Владимир Пенев чете разказ на Георги Господинов

Марта Вачкова е избрала „Ние, врабчетата“

Марта Вачкова е избрала „Ние, врабчетата“

Поли Генова с „Мечо Пух“

Поли Генова с „Мечо Пух“

Рафи Богосян почете от „Малкият принц“

Рафи Богосян почете от „Малкият принц“

Дони и Нети с етюд от „Пипи Дългото чорапче“

Дони и Нети с етюд от „Пипи Дългото чорапче“

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах