Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

„Роскомнадзор” публикува статистика на доносите, получени за 6 месеца

Четири пъти повече в сравнение с 2021 г.

Най-чести жертви на донесенията са музиканти, изказващи се против войната, и обществени активисти. Снимка: ЕПА/БГНЕС - „Роскомнадзор” публикува статистика на доносите, получени за 6 месеца

Най-чести жертви на донесенията са музиканти, изказващи се против войната, и обществени активисти. Снимка: ЕПА/БГНЕС

145 хиляди доноса са написали руснаците за първите 6 месеца на 2022 г., съобщава руската проправителствена медия „Интерфакс“, като цитира данни на „Роскомнадзор“. По-голямата част от доносите според държавната институция са за „публикуване в интернет на противоправна информация, включително така наречени „фейкове“ за специалната военна операция“. Най-често руснаците са писали искания да бъдат блокирани ресурси с „проукраинска пропаганда“.

Най-много доноси са изпратени през март 2022 г. На годишна база ръстът на докладванията е нараснал четири пъти в сравнение с 2021 г.

Въпросите по темата със забранените материали са общо 63,6 хиляди, което е два пъти повече в сравнение със същия период на миналата година, отбелязват от „Роскомнадзор“. Около 9 хиляди доноса са били препратени в държавната цензура от други ведомства.

Призиви да се пишат доноси масово разпространяват канали в Телеграм и сайтове, които използват Z-символика. Най-чести жертви на донесенията са музиканти, изказващи се против войната, и обществени активисти.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg