Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Ротшилд продават картини на Рембранд

Лувърът отказа шедьоврите, получава ги Националният музей на Холандия срещу 160 млн. евро

Портретите на Мартен Сулманс и неговата съпруга Упхен Копит, които стават притежание на Националния музей на Холандия. - Ротшилд продават картини на Рембранд

Портретите на Мартен Сулманс и неговата съпруга Упхен Копит, които стават притежание на Националния музей на Холандия.

Семейство Ротшилд ще продаде две картини на Рембранд на Националния музей в Амстердам за общата сума от 160 милиона евро. Портретите, рисувани през 1634 г., са на двама изтъкнати граждани – Мартен Сулманс и неговата съпруга Упхен Копит, изобразени в навечерието на сватбата им.

През 2013 г. семейство Ротшилд предложи платната първо на Лувъра, пише френското издание „Льо Поан“. След година преговори обаче музеят отклони офертата за 160 милиона евро като прекалено висока. Тогава холандският музей предложи на Лувъра да придобият съвместно картините, като те бъдат излагани и на двете места, редувайки се.

Междувременно Холандия направи ново предложение за творбите. И сега, на 21 септември, холандското правителство се ангажира пред парламента да събере сумата от 80 милиона евро и да закупи първата картина. Другата половина от сумата ще бъде за сметка на музея, който притежава голяма колекция от платна на Рембранд.

Напускането на картините от френска територия е провал за Лувъра, първият музей в света по брой на посещенията (9,3 милиона души за 2014 г.).

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg