Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Роуз Макгоуън възмутена, че не я признават за основоположник на #MeToo

„Ню Йорк Таймс“ спечелиха „Пулицър“, а аз излязох жадна за пари, казва актрисата в интервю за „Гардиън“

Актрисата Роуз Макгоуън на Венецианското биенале тази пролет. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Роуз Макгоуън възмутена, че не я признават за основоположник на #MeToo

Актрисата Роуз Макгоуън на Венецианското биенале тази пролет. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Актрисата Роуз Макгоуън намира за нечестно, че вестник „Ню Йорк Таймс” е смятан за основоположник на движението #MeToo, стартирало преди две години в сферата на развлекателния бизнес.

Макгоуън говори по тази и още много теми в интервю за „Гардиън”, публикувано в понеделник, 1 юли. Споделя, че се чувства „отвратена” от това, че НЙТ „се наслаждават на хвалебствията”, че са отразили откровенията на жените за сексуален тормоз, причинен им от магната Харви Уайнстийн.

През есента на 2017 г. НЙТ и списание „Ню Йоркър” заговориха открито за злоупотребата с власт в Холивуд. Макгоуън бе първата жена, която разказа публично историята си от нея тръгна лавината разкрития за сексуалните престъпления на десетки мъже на високи постове. Макгоуън е възмутена обаче, че вместо всичко това да е описано в НЙТ, наскоро вестникът я определи като „една от първите”, публично заговорили за тормоза на Уайнстийн.

Наричат ме „една от първите, която проговори”. Не. Аз съм първата. Аз раздухах случая, не те. Те спечелиха „Пулицър”, а аз излязох жадна за пари. Отвратително е – споделя актрисата пред Райън Гилби. – Бях отвратена от това колко се наслаждават на хвалебствията.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Макгоуън твърди, че през 1997 г. Уайнстийн я е изнасилил – обвинение, което той категорично отрече. След това над 300 жени проговориха за неуместното му сексуално поведение. През септември бившият филмов продуцент и собственик на „Мирамакс” ще се изправи пред съда по обвинения за пет престъпления, сред които и изнасилване. Той продължава да отрича да е правил каквото и да било без съгласието на жените.

В първата статия на НЙТ за Уайнстийн и сексуалните му престъпления обвинението на Макгоуън не е цитирано. В последвалите материали обаче името ѝ се споменава.

Пред „Гардиън” актрисата говори и по други теми – споменава, че ѝ липсва актьорството, но вече е приела факта, че кариерата ѝ може никога повече да не се върне към живот. В момента тя е съсредоточила таланта си в друга посока и скоро предстои да излезе концептуалният ѝ музикален албум „Планета 9”. Работата по него започва успоредно с  мемоарната ѝ книга „Смела”, която излезе миналата година. Идеята за него ѝ хрумнала още като дете, емигрирало с родителите си от Тоскана. Албумът е с електронна музика, актрисата го описва като „медитация” – начин да избягаш от реалния свят.

Участие на Венецианското биенале

Colibri april 2017

Тази пролет Роуз Макгоуън бе на Венецианското биенале, за да участва във видео инсталацията на Тоня Арапович „Indecision IV” (Нерешителност IV). Актрисата е със слушалки, като така слуша атмосферата наоколо, смесена със собственото ѝ дишане и движенията на танцьора Джеймс Мълфорд. Реакциите ѝ са напълно импровизирани, заснети са в т. нар. „one shot”, като камерата не спира да записва в продължение на 9 минути и 9 секунди.

Вижте още: РОУЗ МАКГОУЪН НА ВЕНЕЦИАНСКОТО БИЕНАЛЕ

Въпреки участието си на най-голямото в света арт изложение, Макгоуън вярва, че „кариерата ѝ е била открадната”, както и на много други жени, заговорили против Уайнстийн, сред които са Ашли Джъд и Мира Сорвино.

Всички ние бяхме откраднати. А ние бяхме много добри в работата си. Ето още едно престъпление по случая”, добавя тя.

В края на разговора си с журналиста, тя споделя и мислите си за предстоящото дело на Уайнстийн през септември.

Много съм притеснена за жените, достатъчно смели да свидетелстват. Аз също бих го направила, стига да не беше минало толкова много време. Притеснявам се, защото ще бъдат дивашки нападнати от адвоката му. Изпращам им цялата си сила, защото ще имат нужда от нея”, казва Макгоуън.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg