Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Роза дамасцена обявена за част от световното наследство от ЮНЕСКО

Българските традиции в розопроизводството идват от родното място на дамаската роза – селцето Ал-Марах в Сирия

Беритба на рози преди изгрев в казанлъшкото село Търничени. Маслодайната роза дамасцена е внесена в България през XVI век от Турция. Снимка: Васил Донев/ЕПА - Роза дамасцена обявена за част от световното наследство от ЮНЕСКО

Беритба на рози преди изгрев в казанлъшкото село Търничени. Маслодайната роза дамасцена е внесена в България през XVI век от Турция. Снимка: Васил Донев/ЕПА

Маслодайната роза, наричана „дамасцена“, всички методи за нейната обработка и съпътстващите занаяти, са обявени за световно нематериално наследство от ЮНЕСКО.

Въпреки че тази роза е разпространена навсякъде в страните от Близкия изток, а в България се смята за национален символ, международната културна организация асоциира наследството с обичаите и традициите на селцето Ал-Марах, разположено в околностите на Дамаск. Смята се, че именно там са култивирани за пръв път маслодайните дамасцени, преди да тръгнат по света.

По данни на ЮНЕСКО в Ал-Марах само за един сезон, който започва през май, се събират около 60 тона рози. Ежегодно там се провежда и фестивал на розата, който привлича хора от много околни села. Ястия, включващи рози, се приготвят от жените в селото. Фестивалът е свидетелство за трайното културно значение на дамасцената в този регион, казват от ЮНЕСКО.

Описанието на традиционните обичаи в Ал-Марах, свързани с дамасцена, което е включено в документите на ЮНЕСКО, напомня познатите и у нас традиции. Земеделските стопани и техните семейства се отправят към нивата рано сутринта, за да берат розите. След това цялото семейство помага да се сортират розовите пъпки, които се сушат, за да се направи чай. Цветните листенца се съхраняват и подготвят за дестилация, при която се извлича розово масло. Жените от селото правят розов сироп, конфитюр и сладкиши, докато пеят заедно фолклорни песни. Аптекарите включват изсушената дамасценова роза в билкови отвари.

Америка за България

Сирийските производители на розово масло изнасят продукцията си със слогана „Розата дамасцена е по-ценна от златото и по-дълговечна от нефта“.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3