Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Роза дамасцена обявена за част от световното наследство от ЮНЕСКО

Българските традиции в розопроизводството идват от родното място на дамаската роза – селцето Ал-Марах в Сирия

Беритба на рози преди изгрев в казанлъшкото село Търничени. Маслодайната роза дамасцена е внесена в България през XVI век от Турция. Снимка: Васил Донев/ЕПА - Роза дамасцена обявена за част от световното наследство от ЮНЕСКО

Беритба на рози преди изгрев в казанлъшкото село Търничени. Маслодайната роза дамасцена е внесена в България през XVI век от Турция. Снимка: Васил Донев/ЕПА

Маслодайната роза, наричана „дамасцена“, всички методи за нейната обработка и съпътстващите занаяти, са обявени за световно нематериално наследство от ЮНЕСКО.

Въпреки че тази роза е разпространена навсякъде в страните от Близкия изток, а в България се смята за национален символ, международната културна организация асоциира наследството с обичаите и традициите на селцето Ал-Марах, разположено в околностите на Дамаск. Смята се, че именно там са култивирани за пръв път маслодайните дамасцени, преди да тръгнат по света.

По данни на ЮНЕСКО в Ал-Марах само за един сезон, който започва през май, се събират около 60 тона рози. Ежегодно там се провежда и фестивал на розата, който привлича хора от много околни села. Ястия, включващи рози, се приготвят от жените в селото. Фестивалът е свидетелство за трайното културно значение на дамасцената в този регион, казват от ЮНЕСКО.

Описанието на традиционните обичаи в Ал-Марах, свързани с дамасцена, което е включено в документите на ЮНЕСКО, напомня познатите и у нас традиции. Земеделските стопани и техните семейства се отправят към нивата рано сутринта, за да берат розите. След това цялото семейство помага да се сортират розовите пъпки, които се сушат, за да се направи чай. Цветните листенца се съхраняват и подготвят за дестилация, при която се извлича розово масло. Жените от селото правят розов сироп, конфитюр и сладкиши, докато пеят заедно фолклорни песни. Аптекарите включват изсушената дамасценова роза в билкови отвари.

Сирийските производители на розово масло изнасят продукцията си със слогана „Розата дамасцена е по-ценна от златото и по-дълговечна от нефта“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС