Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Роза, лъв или шевица канят туристи в България

Седем визии участват в конкурса за ново лого на страната ни

Новото туристическо лого на България би трябвало да е избрано до края на месеца. - Роза, лъв или шевица канят туристи в България

Новото туристическо лого на България би трябвало да е избрано до края на месеца.

Общо седем графични визии продължават към следващия етап на конкурса за ново туристическо лого на България. Роза, лъв, шевица, букви с вплетени основни символи на страната ни – това са част от предложенията, одобрени от жури от девет члена, съобщават от Министерството на туризма.

1Първата визия, която единствено използва изцяло шрифтовата символика, съдържа в един от буквените си знаци стилизирано изображение на планина, слънце и море.

 

 

2Шевицата присъства във второто одобрено предложение. Авторът е почерпил вдъхновение от древния български знак „маказ“, който е елемент и от българските фолклорна носия и килимарство. За логото е избран този етап на маказа, който символизира „народ“ – допирането на два триъгълника в центъра, придружени с три по-малки от двете страни.

 

3Централен образ в третото предложение за лого е препускащият кон като символ на свободата и волността на тракийската и прабългарската култура.

 

 

4Стилизираната роза е основен елемент в четвъртата одобрена визия. Плетеницата от разноцветни кръгове изобразява сложността и многопластието на българската култура и история.

 

 

5Петото предложение включва четири елемента, с които страната ни се асоциира най-често – слънце, роза, вода и плодородна земя, и е решено в лишена от орнаментика стилистика, напомняща детска рисунка.

 

6Основата на шестата визия е релефно изображение на животно от известните каменни плочи от Стара Загора, считани за едни от най-важните и ценни археологически находки в България и Европа. Логотипът съдържа характерни за българското народно творчество елементи, като централните знаци са соларни и се свързват с живот, здраве, любов и благоденствие.

7Седмата кандидатура за ново национално туристическо лого отново залага на розата като символ, с който чужденците най-често свързват България. Концентричните кръгове са израз на безкрайност и взаимосвързаност на култура, история,  фолклор и традиции. Открояващите се синьо и зелено представят богатството ни от природни дадености.

 

Финалистите са селектирани от общо 183 получени предложения след двудневно обсъждане. Журито бе с председател проф. Божидар Йонов (плакатно изкуство и пространствен дизайн) и членове доц. д-р Кристина Борисова (шрифт и калиграфия, НХА), Теодор Лулчев (графичен дизайн, НХА), проф. д-р Николай Младенов (плакат и визуална комуникация, НХА), проф. Георги Янков (плакат и визуална комуникация, НХА), Любен Генов (председател на СБХ), проф. Екатерина Русинова (член на СБХ и преподавател по графичен дизайн), Димитър Трайчев (член на СБХ и преподавател по графичен дизайн) и доц. д-р Стефан Серезлиев (преподавател по графичен дизайн, зам. -председател на Българската академична асоциация по комуникации).

Предстои публично разискване на седемте варианта – за седмица. Вариантите ще бъдат изложени в Министерството на туризма и всеки гражданин ще може да даде своето мнение. След това, в рамките на още десет дни, ще се вземе и финалното решение. В журито ще участват представители на бранша, на медиите, на министерството и на няколко асоциации, свързани с туризма и връзките с обществеността.

Ако всичко върви по план, страната ни може да има туристическо лого до края на месеца.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg