Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Рожденият ден на културата

Днес министър Рашко Младенов има рожден ден - и цялата култура му честити, тъй като той все още нищо (лошо) не е направил. Снимка: БГНЕС - Рожденият ден на културата

Днес министър Рашко Младенов има рожден ден - и цялата култура му честити, тъй като той все още нищо (лошо) не е направил. Снимка: БГНЕС

Пролетта дава все повече намеци за предстоящата си поява, но политическата зима трайно се е настанила в културата – а и как да си отиде, след като заедно с топенето на снега храмовете на изкуството един по един се разкапват? Падат покриви, тавани, мазилки… И докато положението се крепи на няколко кофи, бившият и новият министър на културата не излизат от телевизора. Единият хвърля огън, жупел и самохвалство, другият се кани да прави ревизия и рожден ден. А творците се снишават в очакване на нов ремонт на правилата за култура. Защото у нас държавата дава, само ако играеш по нейните правила. И ги сменя през година.

Рашко Младенов, служебният министър на културата, днес става на 70 години и е най-празнуваният рожденик на българската сцена. На него чакат над 2 хиляди души в културата, сред тях сигурно няма и един доволен от финансовото си положение. Младенов няма как да събере всички тях довечера на съвместното си с Константин Цеков представление „Ла“ – за негова радост, защото малцина щяха да се въздържат да повдигнат пред него темата за пари.

Рожденикът е избрал за юбилея си „Сити Марк Център“. Малък частен салон, който съществува отскоро и удължава живота предимно на стари представления, отпаднали от театралните афиши – сиреч постановки, направени с пари от бюджета, но нетърсещи и допълнителна субсидия от държавата. Собственикът на театъра – строителният предприемач Христо Киров – е сред малцината бизнесмени у нас, които се опитват да влагат в културата и да печелят от нея. Какво ще излезе от това – тепърва ще разберем. А и още помним финала на проекта „Модерен театър“ – с най-добрите актьори, с най-добрите режисьори, с най-добрите заплати и накрая – кой откъде е.

Държавата раздава жито, пардон – пари, за частни проекти в културата – като за Бог да прости. Артистите и музикантите чакат на общо 1,1 млн. лв. годишно за сценични изкуства, отделят се дребни суми и за други изкуства. Творците обаче не разчитат на тези пари, знаят, че малцина свързват двата края на свободна практика. Щатните пък чакат Деня Х, както всяка година – след броени дни се очаква новото министерско постановление, което ще определи как ще се финансира държавната култура тази година. Старото изтече на 31 декември и вече втори месец артистите играят „на сляпо“.

Но нека се радваме все пак, днес министърът има рожден ден – и цялата култура му честити, тъй като той все още нищо (лошо) не е направил.

Решението на Рашко Младенов да играе тъкмо в „Сити Марк Център“ на рождения си ден би могло да бъде наречено „похвално“ – но то вероятно е влязло в програмата на този театър доста преди да му предложат министерския пост, и то по времето, когато актьорът бе черна овца за екипа на Вежди Рашидов – толкова черна, че го изтикаха от „пасището“ с предложение за пенсия. Теоретично Младенов може да празнува рождения си ден както в „Сцена 17“ в министерството, така и в „Арена Армеец“ – но е добре, че не го прави.

Затова тази вечер в „Сити Марк Център“ ще бъде много по-шумна от обикновено. Освен тържествени, овациите ще звучат и някак многозначително – публиката ще размахва длани с надежда, но и с тревога зад аплодисментите. В държавата се играе нова пиеса, с нови режисьори, актьори и (неочаквани) решения за финала на спектакъла.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах