VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Рожен преди финала – между народния дух, чеверметата и чалгата

Писател нарече фолклорния събор „национален селски панаир“

Огромен български флаг бе опънат на събора под връх Рожен. - Рожен преди финала – между народния дух, чеверметата и чалгата

Огромен български флаг бе опънат на събора под връх Рожен.

И в третия си, последен ден, Роженският събор събира над 100 хиляди души. По данни на организаторите най-мащабното фолклорно събитие у нас, което се възражда след 9-годишна пауза, в първия ден (петък) гостите са били повече от 150 хиляди, във втория ден – около 100 хиляди, колкото се очакват и за официалното закриване в неделя. Сред гайди, надпяване, народни носии и разнообразни събития, поляните на Рожен три дни са черни от хора, дошли от всички краища на България и чужбина. За кратко обаче се появи и сянка, след като се оказа, че на събора, въпреки забраната, все пак се чува и чалга, а писателят Христо Стоянов го нарече „национален селски панаир“.

Знаменитата родопска местност събра безпрецедентен брой хора, което доведе още в първия ден до сериозни задръствания в Смолянско и транспортни проблеми заради уж организираното движение към мястото. Въпреки тези пречки обаче, навярно за повечето от посетителите остава удоволствието да са част от магията на събора, да чуят стотици гайди в един тон, да се присъединят към надпявания и танци заедно с повече от 8000 участници на четирите сцени по поляните, да наблюдават демонстрация на български овчарски кучета или вековната традиция на производство на сирене, да похапнат традиционното чеверме. С няколко думи – да бъдат приобщени към духа, битуващ под Рожен в рамките на три дни.

Този дух решиха да заснемат и от IMS Productions, които пратиха свой екип да снима филм за събора, за да представи на светата богатата културна програма, характерна за грандиозното събитие.

Под звуците на народна музика и аромата на чевермета – Роженския събор в разгара си.

Под звуците на народна музика и аромата на чевермета – Роженския събор в разгара си.

Разбира се, недостатъци също се появиха – в събота Нова телевизия съобщи, че въпреки забраната на организаторите, поляните са били огласяни и от чалга.

„Ние сменихме малко музиката, после пак си пуснахме (бел. ред. – чалга) – каза в репортаж на телевизията човек, работещ на развлекателните съоръжения. – То е според публиката.“

Възмутен от чалгата в „главите на организаторите“ се изказа и писателят Христо Стоянов, който нарече във Фейсбук събора „национален селски панаир“ и публикува снимки, илюстриращи тезата му.

„Не събор, а национален селски панаир – с кюлотите, чорапите, „бутиковите тениски“, мъниста, татуировки, виенски колела и блъскащи се колички… Само една циганка съхраняваше българското и продаваше калцуни и пъстри тъкани черги – отсече в профила си Стоянов. – Всичко това омесено с наддаване за добитък, блеене и мучене на животни.“

Една от снимките, публикувани от Христо Стоянов – сергия за чорапи.

Една от снимките, публикувани от Христо Стоянов – сергия за чорапи.

Колоните с автомобили обаче продължават да се стичат въпреки жегата и въпреки всички препятствия – и макар съборът да е към финала си, страстите там се нажежават, надпреварите, песните и танците продължават…, а гостите навярно ще запазят добър спомен. Защото кой знае кога ще е следващото издание на събитието.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90